Bloggen NPF-blomman 🍀
Kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF 
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN

#102 Små anpassningar vid NPF gör stor skillnad - för alla

Små anpassningar vid NPF gör stor skillnad - för alla

Del 7 i serien om NPF på jobbet.


På en arbetsplats där alla ska trivas och prestera sitt bästa är anpassningar och stöd för personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism) en viktig del av att skapa rätt förutsättningar för alla. Genom att erbjuda enkla men effektiva justeringar kan du inte bara bidra till välmående och produktivitet för individen, utan även stärka hela ditt team.

  

Små förändringar ger stor effekt

Anpassningar behöver inte vara omfattande eller komplicerade. Faktum är att det ofta är de små förändringarna som har störst effekt. Ta exempelvis hur en medarbetare tar sin rast – ett ämne jag tidigare har skrivit om och som du kan läsa mer om här:
“Tänk om jag slapp rasten”.

 

Här är fler konkreta exempel på anpassningar som kan göra stor skillnad:

  • Tydligt schema: En tydlig struktur som visar vad som förväntas och när, hjälper till att minska stress och ger arbetsdagen en förutsägbarhet.
  • Visuella arbetsrutiner: Att använda checklistor eller bilder som visuella hjälpmedel ger en snabb och enkel överblick över arbetsuppgifter – särskilt för dem som kan känna sig överväldigade av för mycket muntlig information.
  • Lugn arbetsmiljö: Genom att minska sinnesintryck kan du hjälpa medarbetare att behålla fokus och spara energi. Skärma av stora utrymmen och håll arbetsytor rena och fria från onödig visuell stimuli för att underlätta koncentrationen.
       

Förstå behovet först

Innan du inför någon form av anpassning är det viktigt att förstå varje medarbetares unika behov. NPF är individuellt, och utan att lyssna på personen i fråga kan du riskera att försöka lösa fel problem, vilket leder till att anpassningen inte ger den effekt du hoppades på.

Gör dig därför nyfiken och våga fråga vad varje medarbetare behöver för att lyckas. På så sätt kan ni tillsammans hitta rätt lösning.

 

Anpassningar gynnar alla

Många anpassningar som görs för att hjälpa en individ med NPF, har positiv effekt på hela arbetsgruppen. Tydliga rutiner och en lugnare arbetsmiljö är exempel på förändringar som kan förbättra arbetsmiljön för alla – oavsett om de har NPF eller inte.

Genom att skapa en inkluderande miljö där olika behov tas i beaktning, bygger du en trygg och tillåtande arbetsplats där alla kan trivas.

 

Ett litet steg idag

Var kan du börja? Varför inte fråga en medarbetare vad hen behöver för att må bra och prestera på jobbet? Ni kanske upptäcker en liten justering som kan göra stor skillnad – inte bara för den personen, utan för hela teamet.

Lycka till 💚
/ Boel 


_______________________________________________


Mer om NPF på jobbet

Tidigare inlägg i serien om NPF på jobbet hittar du här:


Ladda ner din sammanställning: 

➡️ "10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta"

   

Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Npf på jobbet

________________________________________________________


Välkommen att prenumerera

Vill du prenumerera på kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF?

Välj vilket/vilka inspirationsbrev du vill få direkt till din inkorg, så länge du själv vill:

📧 För dig som är NPF-förälder
📧 För dig som möter NPF på jobbet

Får din vardag med npf att fungera —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder