Bloggen NPF-blomman 🍀
Kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och inkluderar diagnoser som ADHD, autism, Tourettes syndrom och språkstörning. NPF är inte en sjukdom — det är snarare olika sätt på vilket hjärnan fungerar och bearbetar information. Att förstå vad NPF innebär är ett viktigt första steg för att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare kan trivas och prestera sitt bästa.
För många kan termen "funktionsnedsättning" kännas tung eller till och med stigmatiserande. Men i själva verket handlar det om att vi alla har våra egna unika sätt att tänka, känna och uppleva världen. Det är denna mångfald av perspektiv som kan berika våra arbetsplatser och skapa mer dynamiska och kreativa team.
När vi pratar om NPF på arbetsplatsen är det lätt att fokusera på utmaningarna. Och visst, det finns aspekter av NPF som kan göra vissa arbetsuppgifter eller miljöer svårare att navigera. Det kan handla om svårigheter med uppmärksamhet och koncentration, impulskontroll, socialt samspel eller kommunikation. Men det är också viktigt att se dessa utmaningar i ett bredare sammanhang och förstå att de går hand i hand med styrkor och möjligheter som kan vara ovärderliga för arbetsgruppen.
Många missförstånd kan uppstå på arbetsplatsen när vi inte förstår de olikheter som finns. Kanske tolkar vi en kollegas tystnad som ointresse, eller någon annans rastlöshet som brist på fokus. Kanske tänker vi att kollegan som ofta kommer för sent inte respekterar andras tid, eller att den som sällan är med och fikar är tråkig. Kanske tycker vi att den som inte följer instruktioner är slarvig, eller att den som ständigt avbryter vill ta all plats.
Men när vi börjar se dessa beteenden som uttryck för en annan typ hantering av information och sinnesintryck, öppnar vi upp för möjligheten att förstå och stödja varandra på nya sätt. Vi kan då arbeta tillsammans för att anpassa arbetsuppgifter, rutiner och miljöer så att alla kan bidra med sina bästa sidor.
Det första steget mot en mer inkluderande arbetsplats är att öka kunskap och medvetenhet om NPF. Genom att utbilda oss själva och våra medarbetare och kollegor om vad NPF innebär, kan vi börja prata öppet om olikheter. Vi kan bryta ner fördomar och bygga en kultur av förståelse och respekt. Vi kan skapa en trygg och tillåtande arbetsmiljö där det är okej att vara öppen med både sina utmaningar och styrkor.
Det är när vi vågar prata om dessa saker på ett ärligt och respektfullt sätt, som vi tillsammans hittar lösningar som fungerar för alla.
Det handlar inte om att förändra någon eller "fixa" det som är annorlunda. Det handlar om att se och värdera den unika individen - med eller utan diagnos. Och det handlar om att skapa utrymme för att varje person ska kunna växa, både som medarbetare och som människa.
Idag pratar vi mycket om NPF i skolan och vilka anpassningar elever behöver för att komma till sin rätt. Och det är väldigt bra. Men när studentdagen passerat är det som att diagnoserna upphör. Det saknas kunskap om NPF på många arbetsplatser och majoriteten av de som har NPF vågar inte berätta.
Att nyfiket och med empati börja prata om NPF på jobbet är ett steg i rätt riktning mot en mer inkluderande och stödjande arbetsmiljö. Genom att lära oss mer, vara öppna för dialog och arbeta tillsammans, kan vi skapa förutsättningar för alla att trivas och utvecklas.
Det är inte bara en fråga om socialt ansvar utan även en smart strategi för att skapa en mer produktiv och attraktiv arbetsplats.
/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach
Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Kunskap om NPF, Npf på jobbet
________________________________________________________
Vill du prenumerera på kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF?
Välj vilket/vilka inspirationsbrev du vill få direkt till din inkorg, så länge du själv vill:
📧 För dig som är NPF-förälder
📧 För dig som möter NPF på jobbet
Får din vardag med npf att fungera —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
👩🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder