Bloggen NPF-blomman 🍀
Kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
NPF är förkortning för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och är ett samlingsbegrepp för en grupp diagnoser som påverkar hjärnans sätt att fungera. ADHD, autism och språkstörning är tre av de vanligaste NPF-diagnoserna.
NPF är inte en sjukdom, utan beskriver tillstånd som uppstår när hjärnan tidigt tar en annan utvecklingsväg än den mest typiska, vilket påverkar hjärnans sätt att fungera. Personer med NPF kan ha svårigheter med till exempel uppmärksamhet, impulskontroll, socialt samspel och kommunikation, men det betyder inte att de saknar förmågor eller potential. Tvärtom kan deras unika sätt att tänka och agera vara en stor tillgång på arbetsplatsen.
Men vad innebär det egentligen att ha NPF? Och hur påverkar dessa diagnoser arbetslivet?
ADHD är förkortning för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, och är kanske en av de mest kända NPF-diagnoserna. Personer med ADHD har ofta svårt att fokusera under längre tid, kan vara impulsiva och ha för mycket eller för lite aktivitet i kroppen i förhållande till vad som krävs och förväntas i situationen.
Det finns så klart också många positiva aspekter. Många med ADHD är otroligt kreativa, bra på att hitta nya lösningar och har hög energi, vilket kan vara en stor fördel i arbetsmiljöer som kräver snabba omställningar och nytänkande.
Vanliga utmaningar:
Vanliga styrkor:
En medarbetare med ADHD kan exempelvis vara både snabb på att hitta lösningar under stress, och behöva stöd med att organisera och strukturera sina uppgifter.
Autismspektrumtillstånd (AST) innefattar en rad olika svårigheter som påverkar socialt samspel, kommunikation och beteendemönster. Människor med autism kan ha svårt att tolka och själv använda icke-verbal kommunikation(som kroppsspråk) på ett förväntat sätt, vilket skapar svårigheter vid socialt samspel. Många har också svårt att hantera förändringar i planer och rutiner.
Samtidigt har många förmågan att fokusera djupt på sina intressen och vara mycket noggranna i sitt arbete. Deras förmåga att se detaljer som andra kanske missar kan vara ovärderlig i vissa arbetsuppgifter.
Vanliga utmaningar:
Vanliga styrkor:
En medarbetare med autism kan exempelvis vara oerhört skicklig inom sitt specialområde och vara utmärkt i en roll som kräver hög noggrannhet, och samtidigt behöva tydliga instruktioner och en förutsägbar arbetsmiljö.
Språkstörning, som förkortas DLD från det engelska namnet Developmental Language Disorder, innebär att en person har svårigheter med språkets innehåll, form och/eller användning. Det kan göra det svårt att uttrycka sig tydligt eller förstå instruktioner, vilket kan leda till missförstånd på arbetsplatsen.
Samtidigt har många med språkstörning också starka visuella och spatiala förmågor, är kreativa och har praktiska, tekniska och analytiska färdigheter. På grund av de utmaningar de möter utvecklar många stark resiliens, det vill säga förmåga att hantera motgångar och fortsätta kämpa.
Vanliga utmaningar:
Vanliga styrkor:
En medarbetare med språkstörning kan exempelvis både vara mycket skicklig inom sitt kompetensområde, och behöva lite extra tid för att bearbeta språklig information, skriftliga instruktioner och visuella hjälpmedel för att bäst förstå uppgifterna.
Genom att förstå och uppskatta mångfalden av hjärnans funktioner kan vi skapa en arbetsmiljö som inte bara är inkluderande utan också drar nytta av alla medarbetares unika styrkor. Det handlar om att se bortom diagnoserna och se människan bakom. Med rätt stöd och förståelse blir alla medarbetare en ovärderlig tillgång.
Oavsett om det handlar om att ge tydligare instruktioner, skapa en mer strukturerad arbetsmiljö, eller att anpassa kommunikationen, kan små förändringar göra stor skillnad. Genom att ta steg mot en mer inkluderande arbetsplats bidrar du inte bara till att medarbetare trivs bättre, utan du bygger också en starkare, mer dynamisk och framgångsrik organisation.
I nästa blogginlägg får du läsa om att NPF uttrycker sig väldigt individuellt och att det därför är viktigt att du som ledare anpassar ditt ledarskap efter individens unika behov och styrkor.
Vill du redan nu få en sammanfattning av 10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta så ladda ner den här guiden som jag har sammanställt till dig.
Mer om NPF på jobbet hittar du här:
/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach
Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Kunskap om NPF, Npf på jobbet
________________________________________________________
Vill du prenumerera på kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF?
Välj vilket/vilka inspirationsbrev du vill få direkt till din inkorg, så länge du själv vill:
📧 För dig som är NPF-förälder
📧 För dig som möter NPF på jobbet
Får din vardag med npf att fungera —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
👩🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder