#98 Varför en diagnos aldrig berättar hela historien

Om variation och individualitet inom NPF 

I förra blogginlägget kunde du läsa om vad neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD, autism och språkstörning är. Idag vill jag lyfta fram en viktig kunskap om NPF: 

Ingen person med NPF är den andra lik. 

Varför så många nyanser? 

Vid NPF är det många gener som samverkar vilket ger en oändlig mängd möjliga kombinationer av sätt att fungera. Dessutom sker det ett ständigt samspel mellan det genetiska arvet och de miljöfaktorer som man blir exponerad för eller aktivt uppsöker och skapar för sig själv i olika situationer och sammanhang. 

En individ kan ha en eller flera NPF-diagnoser och relaterade tillstånd samtidigt. Eller uppfylla en diagnos och samtidigt ha drag av andra. 

Vårt funktionssätt och de utmaningar och styrkor som det ger upphov till i våra liv blir på så vis tämligen unika. Vi är unika individer. Det gäller också den som har NPF. 

Inga generella slutsatser 

Därför berättar en diagnos aldrig hela historien. Man är inte sin diagnos. Man har en diagnos. Det går inte att dra generella slutsatser om en medarbetares arbetsförmåga baserat på en diagnos. Som ledare behöver du förstå varje medarbetare på individnivå. Då kan du skapa en arbetsmiljö där alla får komma till sin rätt. 

Några exempel från arbetslivet 

Här är några exempel som belyser hur individer med samma diagnos kan uppleva och hantera arbetsrelaterade situationer på olika sätt: 

* ADHD och fokus 

En medarbetare med ADHD kan ha svårt att hålla koncentrationen i en stökig miljö och kan därför dra nytta av en mer avskild arbetsplats eller hjälpmedel som minskar ljud och andra sinnesintryck för att kunna arbeta mer fokuserat. 

För en annan medarbetare med ADHD kan det vara precis tvärtom; hen trivs i en miljö med mycket stimulans, rörelse och liv eftersom det hjälper till att hålla sig engagerad. 

* Autism och struktur 

En medarbetare med autism (AST) kan fungera bäst med tydliga rutiner och strukturerade arbetsuppgifter som är tydligt avgränsade och förutsägbara. 

En annan medarbetare med autism kan uppskatta större flexibilitet och löser bäst problem utan alltför detaljerad struktur som riskerar att begränsa kreativiteten. 

* Språkstörning och kommunikation 

En medarbetare med språkstörning (DLD) kan uppleva svårigheter vid muntlig kommunikation, speciellt i stressiga situationer när kommunikationen förväntas gå snabbt. Då kan det underlätta med skriftlig kommunikation eller att få längre tid på sig att formulera och uttrycka sina tankar. 

En annan person med samma diagnos kan ha lättare att hantera muntlig kommunikation men kanske istället behöver mer stöd för att förstå och bearbeta komplex skriftlig information. 

Se bortom diagnosen 

Variation inom NPF är en rikedom, inte ett hinder, för mångfald berikar. Vi behöver varandras olikheter för att utvecklas och lösa komplexa utmaningar. Därför är det viktigt att hitta rätt väg för varje individ. 

Som ledare behöver du se bortom diagnosen; se hela människan. Gör dig nyfiken. Ställ frågor och visa intresse för varje medarbetares unika styrkor och utmaningar. Ta dig tid att verkligen lyssna. Du kommer lära dig massor, få nya insikter och kunna bjuda in till gemensam problemlösning. 

Så bidrar du till en arbetsplats där alla trivs och får förutsättningar att nå sin fulla potential. 

Mer om NPF på jobbet

I nästa blogginlägg i serien om NPF på jobbet kommer du få läsa om synliga och osynliga utmaningar och vikten av att du som ledare bidrar till en trygg arbetsmiljö där medarbetare vågar berätta också om utmaningar som inte syns på utsidan. 

Vill du redan nu få en sammanfattning av 10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta så ladda ner den här guiden som jag har sammanställt till dig.

Fler blogginlägg om NPF på jobbet hittar du här:

/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach


----------------------------------

Bredvid NPF-coach
Får din vardag med npf att fungera - hemma, på jobbet och på fritiden

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder




Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet