#100 Upptäck styrkorna med NPF - en ovärderlig tillgång på din arbetsplats

Del 5 i serien om NPF på jobbet.

Det är lätt att fastna i tanken att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD  autism endast handlar om svårigheter och utmaningar. Men det stämmer inte. Missa inte att vända på myntet. Personer med NPF har såklart också unika styrkor och egenskaper som kan bli ovärderliga tillgångar på din arbetsplats.

Unika bidrag till arbetsgruppen

Här kommer några exempel på unika bidrag som personer med NPF kan tillföra till arbetsgruppen:

  1. Hyperfokus – Många med NPF kan uppleva perioder av extrem koncentration på uppgifter som intresserar dem. Detta kan leda till en otrolig produktivitet samt djup förståelse och expertis inom ett specifikt område, vilket är en stor fördel i projekt där kunskap, detaljer och precision är avgörande.
  2. Analytiskt tänkande – Många med NPF har en naturlig fallenhet för att analysera problem och situationer på ett djupt och strukturerat sätt. De kan se mönster, trender och potentiella lösningar som andra kan missa, vilket gör dem värdefulla inom strategiskt arbete och problemlösning.
  3. Resiliens – Personer med NPF har ofta tvingats utveckla en stark förmåga att hantera utmaningar och motgångar, på grund av de många hinder de har stött på genom livet. Deras uthållighet och förmåga att "komma igen" är värdefulla egenskaper i en arbetsmiljö där förändring och svårigheter är vanliga.

  4. Detaljmedvetenhet – Särskilt hos personer med autism finns ofta en stark känsla för detaljer. De kan vara uppmärksamma på små aspekter av ett projekt eller en process som andra lätt förbiser, vilket kan förbättra kvaliteten och säkerställa att viktiga delar inte missas.
  5. Innovativt tänkande – Eftersom många med NPF hanterar och bearbetar information på ett annorlunda sätt än de flesta, kan de komma med nya och okonventionella lösningar på problem och utmaningar. Genom att tänka utanför boxen och tillföra nya perspektiv bidrar de starkt till utveckling och innovation som annars inte hade uppstått.

  6. Empati och medkänsla – Många personer med NPF, särskilt de med hög känslighet, har en stark empatiförmåga och kan förstå och känna med andras känslor på djupet. Detta är en värdefull egenskap i teamarbete och kundrelationer där emotionell intelligens är viktig.

Det är i dessa styrkor vi hittar nycklar till utveckling och framgång i våra organisationer.

Hur kan du som ledare lyfta fram dessa styrkor?

Ett coachande ledarskap är centralt för att låta dessa talanger blomma ut. Genom att lyssna, ställa öppna frågor och vara medveten om varje medarbetares unika förmågor kan du som ledare skapa en miljö där alla känner sig trygga och sedda. Det är grunden för att våga vara sig själv och nå sin fulla potential.

Det coachande ledarskapet skapar inte bara förutsättningar för medarbetare med NPF att utvecklas och blomstra, utan det främjar en kultur där alla medarbetare känner att deras styrkor värdesätts och används på rätt sätt.

Ett konkret steg idag

Reflektera över en person i ditt team. Vilka styrkor har hen som kanske inte alltid är synliga eller får komma till sin rätt? Ta dig tid att uppmärksamma och bekräfta dessa styrkor idag, i ett samtal eller en enkel kommentar. Det är ett viktigt steg mot en mer inkluderande och hållbar arbetsplats för alla.

Mer om NPF på jobbet

Så här långt har du kunnat läsa om vad NPF är och vilka utmaningar och styrkor ADHD, autism och andra NPF-diagnoser kan innebära. Nästa inlägg kommer handla om vikten av tydlig kommunikation. Helt nödvändigt för några. Och bra för alla. Det vill du inte missa. 😊


Här kan du ladda ner en sammanfattning av 10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta.


Tidigare inlägg i serien om NPF på jobbet hittar du här:


Vill du lära dig mer om NPF på jobbet? Jag erbjuder coaching, utbildning och föreläsningar.
Kontakta mig så tar vi det därifrån.

/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach


----------------------------------

Bredvid NPF-coach
Får din vardag med npf att fungera - hemma, på jobbet och på fritiden

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder




Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet