#99 När utmaningarna inte syns

Del 4 i serien om NPF på jobbet.

Som ledare har du säkert stött på situationer där samarbetet haltar, konflikter uppstår eller medarbetare har svårt att prestera som förväntat. Ibland finns det synliga orsaker – men vad händer när det som skapar problemen är dolt för blotta ögat?

Synliga och osynliga utmaningar

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD och autism innebär både synliga och osynliga utmaningar.

Synliga utmaningar kan vara lättare att identifiera. Kanske märker du att en medarbetare har svårt att hålla sig stilla i möten, lätt avbryter andra, ofta verkar distraherad, får starka känsloutbrott eller har fysiska tics. Dessa synliga uttryck kan snabbt väcka uppmärksamhet och få både dig och kollegor reagera.

Osynliga utmaningar kan vara minst lika påfrestande, både för den som upplever dem och för omgivningen som kanske inte förstår varför vissa problem uppstår. Kognitiva svårigheter som koncentrationsproblem, sämre arbetsminne eller social ångest kan påverka arbetsprestationen i hög grad, men går ofta under radarn.

Osynliga utmaningar ställer till det

Föga förvånande är det de osynliga utmaningarna som ofta ställer till det mest.

En medarbetare som är rastlös kan uppfattas som otålig eller ointresserad, när han i själva verket kämpar med att reglera sin uppmärksamhet eller sin aktivitetsnivå. Någon annan kan brottas med ständiga tankeloopar, vilket gör det svårt att fokusera, även om hon ser helt lugn ut på utsidan. För någon medarbetare leder kognitiva svårigheter till missade deadlines eller svårighet att ta till sig information, och detta kan misstolkas som slarv eller bristande engagemang.

Utan grundläggande kunskap om vanliga kärnsymptom inom NPF förblir dessa utmaningar dolda. För dig och för kollegor. Det riskerar så klart leda till en mängd missförstånd. När vi inte ser och förstår våra olika sätt att fungera och vad som pågår bakom ytan, blir det lätt skav i arbetsgruppen som snabbt eskalerar till konflikter.

Synliggör det osynliga

Som ledare har du en viktig uppgift att skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare känner sig trygga att uttrycka sina utmaningar – även de som inte syns utanpå. Genom att öppet kommunicera om olika sätt att fungera och vara lyhörd för individuella behov, kan du skapa ett arbetsklimat där de osynliga utmaningarna blir synliggjorda och därmed också möjliga att förstå och hantera.

Ta ett konkret steg idag: Skapa en dialog

Ta ett steg redan idag genom att bjuda in till dialog. Fråga dina medarbetare hur de upplever sin arbetssituation och vilka stöd de skulle behöva för att prestera och må bättre. Det kan vara så enkelt som att fråga: ”Är det något i ditt arbete som känns extra utmanande just nu som jag inte är medveten om?”

Genom att ställa frågan visar du att du är öppen för att lyssna och vill förstå. Detta kan öppna dörren till nya insikter och hjälpa dig att skapa en mer inkluderande och stödjande arbetsmiljö, en mer harmonisk och produktiv arbetsplats. Det handlar inte om att lösa alla problem på en gång, utan att ta steg för steg mot ökad förståelse och bättre stöd.

Mer om NPF på jobbet

Serien om NPF på jobbet fortsätter i nästa blogginlägg. Då vänder vi på myntet och byter fokus från utmaningar till unika perspektiv och styrkor – egenskaper du inte vill gå miste om på arbetsplatsen.

Här kan du ladda ner en sammanfattning av 10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta.

Fler blogginlägg om NPF på jobbet hittar du här:

/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach


----------------------------------

Bredvid NPF-coach
Får din vardag med npf att fungera - hemma, på jobbet och på fritiden

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder




Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet