#101 Därför är tydlig kommunikation nyckeln till en inkluderande arbetsplats vid NPF

Del 6 i serien om NPF på jobbet.

Tydlig och klar kommunikation är alltid viktig, men när det gäller medarbetare med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) är det helt avgörande för framgång. Varför? För att NPF innebär att hjärnan bearbetar information på ett annorlunda sätt. Det påverkar hur personer uppfattar, tolkar och agerar på både verbal och icke-verbal kommunikation.

Exempel på utmaningar för medarbetare med NPF

För en medarbetare med ADHD kan långa och detaljerade instruktioner kännas överväldigande. Det kan bli svårt att hålla fokus eller veta vad som är viktigast i en uppgift, vilket gör att viktiga delar kan missas.

En medarbetare med autism kan ha svårt att tolka otydliga eller dolda budskap, eller ha svårighet att få en sammanhängande bild av en stor mängd information. De ser varje detalj men har svårt att se helheten.

Vid språkstörning kan själva förståelsen av information vara en utmaning. Långa, komplexa meningar kan skapa osäkerhet och leda till missförstånd kring vad som egentligen förväntas.

Minska missförstånd och stress

Genom att förstå att vi alla kommunicerar på olika sätt och aktivt arbeta för att bli tydligare, kan du minska missförstånd, stress och frustration. Detta skapar en tryggare och mer inkluderande arbetsmiljö där alla får möjlighet att trivas och prestera.

Här är några konkreta och enkla strategier som kan göra stor skillnad:

  1. Var specifik. Undvik ord som "snart", "kanske" eller "gör så gott du kan". Dessa kan skapa osäkerhet. Var istället tydlig med vad som ska göras och när det ska vara klart.
  2. Använd korta och enkla meningar. För mycket information eller krångliga ord kan kännas överväldigande. Håll dina instruktioner korta och kärnfulla.
  3. Dela upp uppgifter i mindre steg. Stora uppgifter kan verka omöjliga att hantera eller ens komma igång med. Bryt ner dem i tydliga delmoment med konkreta mål.
  4. Använd visuella hjälpmedel. Checklistor, scheman och bilder hjälper till att tydliggöra vad som ska göras och i vilken ordning. Det minskar missförstånd och skapar struktur.

Var lyhörd och flexibel

Men det räcker inte med att vara tydlig och strukturerad. Du måste också vara lyhörd för hur medarbetare uppfattar kommunikationen. Fråga hur de har tolkat instruktionerna och var beredd att justera ditt sätt att kommunicera vid behov. Missförstånd handlar ofta inte om brist på vilja eller kompetens, utan om att kommunikationen inte matchar individens sätt att bearbeta information.

Vad kan du göra idag?

Börja med att reflektera över hur du kommunicerar med dina medarbetare. Hur kan du bli ännu tydligare? Välj en av strategierna ovan och testa redan idag. Du kommer troligen att märka positiva resultat direkt.

Att förbättra din kommunikationsförmåga är en investering i att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla medarbetare, oavsett NPF eller inte, får möjlighet att nå sin fulla potential.

Mer om NPF på jobbet

Tidigare inlägg i serien om NPF på jobbet hittar du här:

Här hittar du en sammanställning över 10 viktiga saker om NPF som varje chef och ledare bör veta.


Vill du ta nästa steg i ditt inkluderande ledarskap? Jag erbjuder coaching, utbildning och föreläsningar. Kontakta mig så tar vi det därifrån.

/ Boel Olin
kognitiv NPF-coach


----------------------------------

Bredvid NPF-coach
Får din vardag med npf att fungera - hemma, på jobbet och på fritiden

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder

Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet