#80 Sätt ord på det osynliga

Npf på jobbet: tips 6 (7)

Visste du att bara 20% av din kommunikation består av orden du säger? Resterande 80% är det du signalerar med ditt kroppsspråk och det du berättar ’mellan raderna’, det vill säga det som ingen säger men alla förväntas veta och förstå.

Kroppsspråk är till exempel ditt tonfall, röstläge, om tonen går upp eller ner i slutet av meningen, gester, ögonkontakt, mimik, hur nära vi står varandra och om du lutar dig framåt eller bakåt.

Mellan raderna kan det finnas sociala koder, oskrivna regler, det som sägs ironiskt, ordspråk och liknelser.

Ett kärnsymptom vid autism är svårighet att använda språket i kommunikation med andra. För man har bara tillgång till orden. 20%. Resterande 80% har man svårt att uppfatta, tolka och använda själv på ett förväntat sätt. Då blir orden väldigt viktiga och används och tolkas ofta bokstavligt.

Vad kan du göra synligt?

Därför är det så viktigt att du som ledare sätter ord också på det osynliga. Det minskar osäkerhet, rädsla och stress i många situationer på arbetet. Det sparar energi som i stället kan användas till att lyckas med sina arbetsuppgifter.

Hur synligt är dessa exempel hos er?

  • Vad gäller för rasten? Förväntas jag vara i fikarummet eller är det ok om jag tar min rast på det sätt som ger mig återhämtning?
  • Vilka kläder ska jag ha på mig? Får jag kavla upp ärmar eller ha kortbyxor om jag blir varm?
  • Får jag lyssna på musik i hörlurar eller tugga tuggummi?
  • Ska jag sätta på nytt kaffe om jag tar det sista? Eller tömma diskmaskinen när den har gått klar? Eller har någon annan det ansvaret?

Börja titta på arbetsplatsen med dessa ’glasögon’ och du kommer se mängder med detaljer som du behöver göra synliga och tydliga.

Ett annat sammanhang

Till dig som är ledare i ett annat sammanhang — byt ut ordet medarbetare till barn, ungdom, elev, brukare eller det ord som passar där du är ledare. Den viktiga uppmaningen till dig är densamma:

Vad kan du göra synligt?


Fler tips

>> #1: Läs på om npf 
>> #2: Coacha dig själv 
>> #3: Skapa en trygg och tillåtande arbetsmiljö>>
>> #4: Våga fråga
>> #5: Skapa förutsägbarhet 

Vill du ladda ner alla 7 tips på en gång hittar du dem här:
>> 7 tips vid adhd och autism på jobbet


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf - hemma, på jobbet, på fritiden


Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Npf på jobbet