#75 Vad är egentligen NPF?

Npf på jobbet: tips 1(7)

Lägger du återkommande mycket tid och energi på svårlösta samarbetsproblem och konflikter i arbetsgruppen? Eller på misskötsel, ohälsa och frånvaro hos medarbetare?

Problemen beror ibland på dolda utmaningar som kommer av adhd, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).

Genom denna miniserie delar jag med mig av sju konkreta tips på vad du som ledare kan göra för att minska problem som beror på npf — samtidigt som du drar nytta av mångfaldens fördelar. Trivsel och arbetsglädje ökar, vilket ger ökad produktivitet och kvalitet. Det i sin tur leder till ökad lönsamhet. 

Första tipset är att läsa på om npf. Här kommer därför en kort sammanfattning av vad npf är.

Vad är egentligen npf?

Npf är en förkortning för NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar. Det är ett samlingsnamn för diagnoser som påverkar hjärnans funktion. De vanligaste diagnoserna är

  • ADHD (aktivitets- och uppmärksamhetsstörning): Svårighet att styra uppmärksamhet, impulser och aktivitetsnivå.
  • Autismspektrumtillstånd (AST): Svårighet med icke verbal kommunikation, socialt samspel och skapa helhet av en mängd detaljer. Kan innebära annorlunda sinnesintryck samt repetitiva mönster i beteende och intresse.
  • Tourettes syndrom (TS): Har tics, det vill säga oönskade, upprepande rörelser och/eller ljud.
  • Språkstörning (DLD): Svårighet att lära sig sitt språk i samma takt och på samma sätt som jämnåriga.

Under samlingsnamnet npf finns också en mängd relaterade tillstånd som dyslexi, ångest, depression och tvång. De är inte npf-diagnoser men kan förekomma samtidigt hos en och samma person.

Biologisk orsak

Npf är ett tillstånd som beror på att hjärnan tidigt tar en annan utvecklingsväg än den mest typiska. Det gör att hjärnan hanterar och bearbetar information och sinnesintryck på ett annorlunda sätt. Orsaken är alltså biologisk och har inte med intelligens eller uppfostran att göra.

Hjärnans annorlunda sätt är inte alltid kompatibelt med förväntningar och krav i omgivningen och samhället. Det är i detta glapp som stora svårigheter kan uppstå i vardagen. Det är då en person kan uppfylla kriterierna för en diagnos.

Individuellt

Grad och konsekvens av npf skiljer sig åt mellan olika individer eftersom det är väldigt många gener som är involverade. Mängden kombinationer av dessa gener skapar individuella nyanser och variationer.

Det är därför viktigt att komma ihåg att personer med npf är olika och behöver olika stöd. Har du lärt känna en person med adhd, så har du lärt känna en person med adhd. Inte alla med adhd.

Utvecklingsrelaterat

Svårigheterna som följer med en npf-diagnos är utvecklingsrelaterade. Det innebär att tillstånden inte är statiska utan utvecklas i takt med hjärnans utveckling ändå upp i 25-årsåldern. Det som är svårt nu behöver inte vara det längre fram. Den kunskapen ger hopp.

Fungerande vardag

Npf är ingen sjukdom som ska botas. Det är ett medfött sätt att fungera som är annorlunda än det mest typiska. Men npf är inte allt. Glöm inte att personen så klart också har en mängd styrkor och positiva egenskaper. Bygg vidare på dem.

Med rätt förklaringsmodell för sig själv och stöd att hitta sina strategier som kompenserar för det som är svårt, finns goda möjligheter att få vardagen med npf att fungera och leva ett gott liv.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf - hemma, på jobbet, på fritiden


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet