#76 Coacha dig själv

Npf på jobbet: tips 2(7)

Lägger du återkommande mycket tid och energi på svårlösta samarbetsproblem och konflikter i arbetsgruppen? Eller på misskötsel, ohälsa och frånvaro hos medarbetare?

Problemen beror ibland på dolda utmaningar som kommer av adhd, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf).

Genom denna miniserie delar jag med mig av sju konkreta tips på vad du som ledare kan göra för att minska problem som beror på npf — samtidigt som du drar nytta av mångfaldens fördelar. Trivsel och arbetsglädje ökar, vilket ger ökad produktivitet och kvalitet. Det i sin tur leder till ökad lönsamhet.

Tips 1 handlade om att skaffa kunskap om npf. Tips 2 är att coacha dig själv.

Du får möjlighet att välja

Det förhållningssätt du har i en utmanande situation påverkar både dig själv och den medarbetare du möter. I varje situation du befinner dig i, skapar din hjärna tankar utifrån dina tidigare erfarenheter. Tankarna skapar känslor. Känslorna förbereder dig på att agera. Det du gör påverkar vilket resultat du får.

Genom att bli medveten om denna blixtsnabba process som sker i dig får du ett val. Du kan välja att agera utifrån känslan. Eller så kan du välja att träna på att haka loss från besvärliga tankar och känslor för att sedan agera som den ledare du vill vara.

Du kan också välja att utmana din tanke. Är den 100% sann utifrån det du nu vet om npf? (Se tips 1.) Om inte — vad är en mer hjälpsam tanke? Vilken känsla väcker den nya tanken? Vad gör du då och vilket resultat skapar det?

Vem ser du?

En viktig fråga att reflektera över är vilket förhållningssätt du har till din medarbetare. Vem ser du framför dig? Ser du

- en jobbig medarbetare? Eller ser du

- en medarbetare som har det jobbigt?

Vad innebär det ena eller andra förhållningssättet för dig?
Vad innebär det för medarbetaren?

Är du ledare i ett annat sammanhang än på jobbet? Byt ut ordet medarbetare till barn, elev eller det ord som passar in i ditt sammanhang. Den viktiga frågan till dig är densamma. Vem ser du framför dig?

Fler tips

>> #1: Läs på om npf 

>> 7 tips vid adhd och autism på jobbet (ladda ner alla 7 tipsen på en gång)


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf - hemma, på jobbet, på fritiden


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv, Npf på jobbet