#78 Våga fråga

Npf på jobbet: tips 4(7)

Lägger du återkommande mycket tid och energi på svårlösta samarbetsproblem och konflikter i arbetsgruppen? Eller på misskötsel, ohälsa och frånvaro hos medarbetare?

Det är som att verktygen i din ledarskaps-verktygslåda inte fungerar. Du har gett konkret och tydlig feedback flera gånger. Du har haft många samtal. Ändå återkommer beteendet som ställer till på olika sätt. Hur kommer det sig?

Tänk om det är så att medarbetaren kämpar med dolda utmaningar som beror på autism, adhd eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf)? 

Våga fråga. Var inte rädd för det du ännu inte förstår. Du behöver inte vara expert på npf. Du behöver ett coachande förhållningssätt.

Samtal som förändrar

Bjud in till samtal som ökar involvering, engagemang och ansvar. Gör dig nyfiken och icke dömande. Fråga din medarbetare om styrkor och unika egenskaper som ni inte får gå miste om på jobbet. Fråga också om utmaningar och svårigheter. Fråga vad medarbetaren behöver av dig för att nå sin potential.

Lyssna aktivt på svaret. Validera och bekräfta. Ställ fler frågor som utforskar och vidgar till nya perspektiv. Var öppen för olikheter och annorlunda lösningar än du själv hade kommit på. För tänk om det inte finns ett svar på frågan. Tänk om det finns många tänkbara svar som alla har sin plats och relevans. Tänk om svaret skulle bli annorlunda om fler frågor ställdes. Tänk om svaret beror på hur frågan ställs.

Ett annat sammanhang

Till dig som inte är ledare på jobbet — byt ut ordet medarbetare till barn, elev, kollega, kund eller det ord som passar in i ditt sammanhang. Den viktiga uppmaningen till dig är densamma:

Gör dig nyfiken och våga fråga.

    Fler tips

    >> #1: Läs på om npf 
    >> #2: Coacha dig själv 
    >> #3: Skapa en trygg och tillåtande arbetsmiljö

    Om du inte orkar vänta på ett nytt tips per vecka, så kan du ladda ner alla 7 tipsen på en gång.


    Boel Olin
    /din guide till en fungerande vardag med npf - hemma, på jobbet, på fritiden


    Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Npf på jobbet