#87 Tre tips som underlättar vid språkstörning (DLD)

Språkstörning är den vanligaste, men minst kända av npf-diagnoserna. Hur kommer det sig? Läs gärna förra blogginläggetoch få svar på frågor som:

  • Vad är språkstörning?
  • Varför behövs mer kunskap om språkstörning?
  • Hur är det att ha språkstörning?

Hjälpsamma strategier

Idag fortsätter temat språkstörning och du får tre tips på hjälpsamma strategier. För det finns en hel del du kan göra som kompenserar för det som är svårt vid språkstörning.

Glöm bara inte att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf) yttrar sig individuellt. Det finns därför inga strategier som funkar för alla. Men dessa tips hjälper många. Du har allt att vinna på att testa.

En liknelse som förklarar

Språkstörning handlar om svårighet att lära sig sitt modersmål i samma takt och på samma sätt som sina jämnåriga. Jag brukar likna det vid att lära sig ett främmande språk. Det händer inte av sig själv utan jag behöver aktivt träna. Under tiden jag tränar finns det några saker som underlättar för mig. På samma sätt underlättar det för många med språkstörning.

1: Sänk taltempot

Många med språkstörning hör långsammare. Vaddå hör långsammare? Kan man göra det?

När jag ska lära mig engelska underlättar det när den jag pratar med talar lite långsammare. Då får jag tillräckligt med tid att både hinna höra orden, översätta i huvudet vad det betyder, tänka ut vad jag ska säga och hitta rätt engelska ord för det. Det är ett exempel på vad jag menar med att höra långsamt. 

Många med språkstörning behöver också lite extra tid för att hinna höra och formulera ett svar. Mitt första tips är därför just att sänka ditt taltempo. Prata lite långsammare och lägg in några sekunders paus då och då. 

2: Prata i rätt ordning

Tips nummer 2 är att prata i rätt ordning. Till exempel genom att börja med ett ord som fångar uppmärksamheten hos din lyssnare. Personens namn är ett exempel.

En förälder jag träffade i veckan berättade så talande om hur det kan bli för hennes dotter som har språkstörning. Dottern, vi kan kalla henne Stina, lyssnar bara när hon vet att det är henne man pratar med. En bra strategi tänker jag för att hon inte ska bli helt dränerad på energi av att hela tiden fokuserat lyssna.

Det liknar hur det brukar bli när jag lyssnar på tysk radio. (Nej, det händer verkligen inte ofta. 😂 Typ någon gång när jag åkt på autobahn genom Tyskland). För mig blir den tyska radion mest ett bakgrundsljud. Jag lyssnar inte aktivt. Tills jag helt plötsligt hör ordet stau (kö). Då lyssnar jag fokuserat och försöker förstå det som sägs. För det här kan vara viktig information för mig.

På samma sätt lyssnar Stina först när man säger hennes namn. Därför spelar det roll i vilken ordning dina ord kommer.

- Vill du leka Stina?

Kompisen får inget svar. Stina har bara hört sitt namn som kom sist i meningen. Vad vill kompisen?

Stinas kompis får tipset att börja med namnet:

- Stina, vill du leka?

Nu får kompisen svar, för Stina har fångat upp att det gäller henne. Tyvärr svarar hon nej. Och det för oss in på tips nummer tre.

3: Var specifik

Stinas kompis frågade om hon ville leka. Men vad betyder det? Otydligt blir oförutsägbart och därmed otryggt. Bäst att säga nej.

Kompisen får därför ytterligare ett tips. Berätta vad du vill att ni gör när ni leker.

- Stina, vill du hoppa studsmatta med mig?
- Ja, det vill jag!

Att vara tydlig och specifik i sin kommunikation är inte enkelt. Tänk bara så ofta vi använder ord som strax, om en stund eller gör så gott du kan. Troligtvis har du och den du pratar med helt olika innebörd av orden. Stor risk för missförstånd.  

Anpassar du hur du pratar?

Pratar du så alla hinner höra? Kommer dina ord i rätt ordning? Vilka ord använder du för att bli riktigt tydlig i din kommunikation?

Våga testa att anpassa hur du pratar. Det kommer göra stor skillnad för många.

Lycka till 💚


/ Boel Olin
din guide till fungerande vardag med npf — hemma, på jobbet, på fritiden

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier