#70 Berätta för andra

Sommartips 9

Ska ni umgås med familj, släkt och vänner i sommar? 

Med npf i familjen kan det bli utmanande. Särskilt om man ska umgås på liten yta. För ni kanske inte har berättat om de dolda utmaningar som ni kämpar med på grund av npf?

Vi väntade tyvärr alldeles för länge innan vi började berätta. Först för att vi inte förstod själva. Sen för att vi inte riktigt vågade eller tyckte vi hittade rätt tillfälle.

Men när vi väl tog mod till oss och började berätta så öppnade det upp för fina samtal och möjlighet att få medkänsla och stöd. 

Viktiga personer i barnens liv fick möjlighet att förstå deras behov och vad som underlättar för det som ännu är svårt – i stället för att misstolka dem som ouppfostrade, lata eller dumma. Barnet fick ett helt nytt bemötande. Jag behövde inte gå och oroa mig för vad andra skulle tycka om mig som förälder. Det blev helt enkelt så mycket bättre för alla.

Så idag vill jag uppmuntra dig att berätta för andra. Förklara behov bakom beteenden. Tipsa om vad som underlättar för det som ännu är svårt. 

Våga visa dig sårbar och sätt ord på hur det är för dig och familjen. Andra kan inte gissa sig till dina tankar och känslor. Det öppnar upp för viktiga samtal och möjligheten att få medkänsla och stöd tillbaka.

Börja berätta för någon du har förtroende för. Det kräver mod men är så värt det.
Lycka till 💚


Mer tips och inspiration

>> 10 sommartips till npf-familjen

       #1 Ta hand om dig själv
       #2 Skapa förutsägbarhet
       #3 Kompensera för det som är svårt
       #4 Ge tid och plats för återhämtning
       #5 Låt barnet bestämma      
       #6 Hitta nödutgångar
       #7 Förtydliga övergångar
       #8 Dela upp er

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier