#95 Ta hand om dig i sommar

Sommar med npf i familjen

Att få sommaren att fungera i en familj där någon har adhd, autism eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (npf) är inte alltid enkelt. Även lediga dagar kräver sitt av dig som förälder för att det ska fungera för var och en utifrån sina egna förutsättningar.

För att underlätta för dig vill jag dela med mig av tips som har hjälpt oss och många andra. Första tipset kan du läsa om nedan. Håll utkik här i bloggen framöver så kommer det dyka upp fler sommartips efterhand. 

En hel del vet du säkert redan. Men ibland behöver man höra det igen och få en vänlig påminnelse att också göra det man redan vet. I alla fall är det så för mig.

Sommartips 1: Ta hand om dig själv

Att vara npf-förälder är utmanande och krävande. Så glöm inte att ta hand om dig själv. Skapa tid för avkoppling och andrum under sommaren. Träna på att sakta ner. Få lugn och ro. Göra det du gillar.

Ibland kan omständigheterna göra att det känns omöjligt att prioritera dig själv och dina behov. Om det är så för dig vill jag tipsa om mikropauser. Små, små stunder av återhämtning som du kan göra ofta.

Mikropauser är för alla. Oavsett situation kan någon minut då och då bli dina. Vad kan du göra som bara tar några få minuter och som ger dig återhämtning? Som skapar en känsla av lugn och ro och saktar ner tempot en aning?

Gör en återhämtningsmeny

I situationer då du behöver mikropauser som bäst kan det vara svårt att komma på vad du kan göra. Därför är det bra att skriva ner det som ger återhämtning för dig. Ha listan nära till hands när du behöver en vänlig påminnelse.

Så här ser min återhämtningsmeny ut. Använd den som inspiration om du vill. 

Hur ser din ut?

Så kan du fortsätta ge ut

Det är inte alltid lätt att prioritera sig själv. Särskilt inte om du har barn som inte mår bra eller som behöver mycket av dig. Men när du tar hand om dig själv skapar du förutsättningar att kunna fortsätta stödja de som behöver dig.

Jag vet att du redan vet. Se det som en vänlig påminnelse. 
Du behöver fylla på för att ha något att ge ut. 💚


Ta hand om dig i sommar 🌸
/ vänligen Boel Olin


Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Jag själv