#58 Smid medan järnet är kallt

(Del 5 i miniserien 'Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll')

”Sluta skrika!” Har du kanske hört dig själv skrika detta till ditt barn någon gång? Jag får erkänna att det har jag. Det är en särskild känsla som uppstår just i den sekund som jag inser att jag gjorde just det. Alltså uppmanade mitt barn att sluta skrika, genom att själv stå modell som den som skriker. Funkar det? Nej, inte någon gång.

För barnet är i affekt. Har tappat kontrollen över sig själv. Och jag har smittats av barnets känslor och är själv i affekt och har tappat min egen kontroll. Vi lägger bara ved på varandras brasor. Relationen tar stryk. Min självkänsla som förälder sjunker som en sten.

Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll

Om du känner igen dig vill jag ge hopp. Det behöver inte fortsätta vara så. Under denna miniserie har jag berättat om några saker som har hjälpt mig och många av de npf-föräldrar jag möter att ta sig ur denna negativa spiral. Det har handlat om att ta hand om sig själv genom att både ladda sitt batteri och att minska den energi som krävs i olika situationer.

Genom att göra detta får du energi att förbättra relationen till ditt barn. För en bra relation kommer stärka ditt självförtroende som förälder. En bra relation lägger nämligen grunden för att ni kan börja samarbeta och hjälpas åt att förstå och lösa de problem som uppstår i vardagen med npf.

Om du har missat tidigare inlägg hittar du dem här:

Denna vecka avslutar jag miniserien genom att inspirera med ytterligare två sätt på hur du kan förbättra relationen till ditt barn.

I stundens hetta

I stundens hetta när barnet är i affekt – behåll ditt lugn.

  • På med funktionsnedsättningsglasögonen. För det är ju inte ovilja, dumhet eller lathet som ligger bakom barnets utmanande beteenden. Det är oförmåga. Just nu.
  • Föreställ dig att du har en glaskupa över dig. Elaka ord och annat som kommer flygande mot dig studsar bort och når inte ditt innersta. Det är ändå inte riktat mot dig utan är en konsekvens av att en liten, liten droppe har fått bägaren att rinna över.
  • Backa rent fysiskt från situationen. Eller sätt dig ner på golvet en bit bort.
  • Vik undan med blicken.
  • Räkna baklänges från 100 till 1. På engelska.

Allt detta hjälper dig att behålla lugnet, vilket hjälper ditt barn att lugna sig. Och ännu viktigare - ditt barn märker att du inte blir irriterad och arg på beteendet. Det skapar respekt och förtroende för varandra. I förlängningen kommer ni ha lättare att nå varandra och problemlösa tillsammans.

Smid medan järnet är kallt

Har du hört uttrycket 'smid medan järnet är kallt'? Det handlar om att efteråt – långt efteråt - när känslorna har svalnat, agera för att förstå vad som hände, lära av det och förändra så att det inte behöver uppstå på samma sätt igen. 

  • Var kärleksfullt nyfiken på ditt barn. Utforska tillsammans vad som hände, varför det hände och hur det blev för barnet.
  • Hjälp ditt barn att hitta orden för känslorna som väcktes. Det hjälper barnet att förstå och hantera kommande situationer på ett bättre sätt.
  • Sätt ord på dina egna gränser på ett respektfullt sätt.
  • Bjud in till gemensam problemlösning och stöd ditt barn till förändring.

Ju mer ni utforskar tillsammans, ju mer förstår du ditt barns perspektiv. Det blir en positiv spiral som gör det lättare för dig att förhålla dig till kommande utmanande beteenden och kunna se behoven bakom dem. 

Efterhand som ni tränar på detta tillsammans, kommer er relation att stärkas. Samtidigt kommer ditt självförtroende som förälder att stärkas.

Med detta så avrundar jag miniserien. Jag hoppas att du har fått syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll!


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier, Jag själv