#55 Läcker din hink?

(Del 2 i miniserien 'Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll')

Tvivlar du ibland på dig själv som förälder? Ibland är livet så fullt av svårigheter att man tappar tron på sig själv. Utmaning efter utmaning kräver alltmer av dig. I takt med att energin börjar tryta blir du alltmer den förälder du inte vill vara.

Som npf-förälder är det inte ovanligt att hamna just här. Jag har varit där. Många gånger. Man är helt slut. Tålamodet och lugnet som är mina bästa följeslagare, är som bortblåsta. Minsta motstånd i vilken liten ’skitfråga’ som helst, och den stressade, irriterade och arga rösten är där på en sekund. Jag fastnar i det arga. Agerar på känslan. Klagar, gnäller och skäller.

Efteråt kommer skammen. Jag menade ju inte så. Jag vet egentligen hur jag borde göra. Men jag orkar bara inte. Inte just nu. Situationen eskalerar dessutom snabbt. För mina känslor smittar av sig. Mitt agerande skapar dåliga ringar på vattnet.

Några saker som har hjälpt mig - och många av de npf-föräldrar jag stödjer - att ta sig ur denna negativa spiral är att:

  • Se till att ladda ditt batteri ofta
  • Minska din energiförbrukning
  • Förbättra relationen med ditt barn

Förra blogginlägget innehåller inspiration och tips för att ladda ditt batteri. Idag handlar det om hur du kan minska den energi som går åt i vardagen - så att den räcker längre.

Genom detta hoppas jag att du ska få syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll.

Minska energiförbrukningen

Efter förra veckans tips hoppas jag att du nu är igång och laddar ditt batteri med jämna mellanrum. Men kan det vara så att ’din hink läcker som ett såll’? Alltså, försvinner din energi nästan lika snabbt som du fyller på? Finns det saker i din vardag som dränerar dig på energi?

I så fall är det en bra idé att hitta läckorna och täta dem. Det finns många olika saker du kan göra för att energieffektivisera. Kanske ger mitt första tips allra bäst effekt, så börja gärna med det.

Funktionsnedsättningsglasögon

Mitt livs viktigaste insikt var att ’alla barn vill (uppföra sig) – om de kan’. Det är inte ovilja eller lathet som ligger bakom barnets utmanande beteenden. Det är oförmåga. Just nu. När insikten på riktigt landade i mig, då behövde jag inte längre bränna lika mycket energi på att bli irriterad, ledsen och arg på barnets beteende. För jag kunde helt plötsligt se igenom, bakom och bortom beteendet. Där på andra sidan fanns barnets behov.

Min synvända ledde också till ett annat bemötande, vilket gör att barnet i sin tur inte behöver bli irriterad, ledsen eller arg på mig tillbaka. Det sparar också energi. För oss båda.

Så om du inte redan har det - skaffa dig kunskap och förståelse för just ditt barns funktionsnedsättning. Det hjälper dig att se bortom beteendet. Du slipper använda en massa energi på tankar och känslor som beteendet väcker.

En viktig detalj kring npf är att det är utvecklingsrelaterat. Det betyder att det som är svårt nu, inte behöver vara det längre fram. Dessutom kan förmågan öka med hjälp av anpassningar och stöd. Allt detta ger hopp om att det inte kommer att vara så här för alltid. Att byta hopplöshet mot hopp ger energi och motivation att stödja ditt barn på alla de sätt som behövs just nu.

Glaskupan

Mitt nästa tips för att ’täta hålen i hinken’ är att hjälpa dig själv att behålla lugnet i utmanande situationer.

Vi har alla hamnat där. I affekt. När kraven har överstigit förmågan och vi har ’tappat det’. Det fanns inte längre någon marginal att hantera känslor som väcktes i en situation utan jag agerade på känslan. Efteråt skäms jag och ångrar det jag sagt eller gjort. Men där och då gick det inte att hejda.

Så här blir det så klart också för våra barn. Och för barn med npf händer detta oftare än för andra eftersom de har så många dolda utmaningar i vardagen som tar energi och påverkar måendet. När barnet är i affekt säger och gör hen saker som jag så lätt själv går i gång på. Och så har vi hamnat i den negativa spiralen igen.

En enkel strategi jag använt många gånger för att själv behålla lugnet, är glaskupan. Jag föreställer mig helt enkelt att jag är omgiven av en glaskupa. Den skyddar mig från hårda ord och annat som flyger i luften när barnet är i affekt. Det studsar tillbaka och når inte mig. För det handlar ju egentligen inte om mig utan om allt annat som hänt under dagen och som dränerat mitt barn på energi. Något blev bara droppen som fick bägaren att rinna över.

Genom att inte ta åt mig det som sägs och görs, är det mycket lättare för mig att behålla lugnet. Mitt lugn smittar dessutom av sig och hela situationen svalnar så mycket snabbare. Jag använder betydligt mindre energi än om jag också hade hamnat i affekt. Barnet använder också mindre energi eftersom situationen lugnar ner sig snabbare.

Fler tips som tätar hålen i din hink

Nästa vecka kommer mer inspiration och tips på hur du kan täta hålen om du går omkring med en läckande hink.

Genom detta hoppas jag att du ska få syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv