#56 Energibesparande tips

(Del 3 i miniserien 'Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll')

Tvivlar du ibland på dig själv som npf-förälder? Inte konstigt i så fall. Vårt föräldraskap är otroligt utmanande och ibland tappar man tron på sig själv.

Om du är där, så vill jag uppmuntra dig och ge dig hopp. Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll!

Denna miniserie handlar om några saker som har hjälpt både mig och många av de npf-föräldrar jag stödjer, att få tag i sin bästa version av sig själv igen. Första blogginlägget innehöll inspiration och tips för att ladda ditt batteri. Förra veckan bytte vi sida i ’energikonteringen’ och kikade istället på hur du kan minska din energiförbrukning i vardagen.

Idag fortsätter det på samma tema och du får ytterligare några energibesparande tips. Genom detta hoppas jag att du ska få syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll.

Acceptera det du inte kan påverka

Ett tips på hur du kan spara energi handlar om att träna på att se skillnad på vad du kan respektive inte kan påverka i livet.

När du ser skillnaden kan du börja träna på att acceptera det du inte kan påverka. Du behöver inte gilla det. Du behöver inte hålla med om det. Men du behöver låta det få finnas. Först då går det att släppa taget om det för att det inte ska dränera dig på energi, och för att du ska kunna agera på det sätt som är viktigt för dig.

Låter detta som grekiska? Om det här känns nytt och ovant är det en bra idé att ta hjälp med att förstå och komma i gång med detta. Som så mycket annat, kräver det övning. Men det är så värt det. Det blir ofta stora ’hål i hinken’ som täpps till när du får hjälp att sluta lägga energi på det som du ändå inte kan påverka.

Förändra det du kan påverka

Om det är hjälpsamt att acceptera det du inte kan påverka, så är det lika hjälpsamt att stärka din egen förmåga att förändra det du faktiskt kan påverka.

Ett sätt är att träna på att bli medveten om dina tankar och känslor. För så länge du är omedveten om dem, så styr de vad du gör. Men när du är medveten om dem, då får du möjlighet att välja. Ska jag agera på dem – eller inte?

När du medvetet väljer att agera på ett sätt som är viktigt för dig – även fast jobbiga tankar och känslor finns där – då blir du den som styr i ditt liv igen. I stället för att bränna energi på att känna dig som ett offer för omständigheterna, så sparar du energi!

Även detta kan vara klokt att ta hjälp med (till exempel av mig 😊), om det är nytt för dig.

Fler idéer

Det finns så klart massor med fler saker du kan förändra som kommer att minska din energiåtgång. Jag vill bara nämna ytterligare några eftersom de ofta gör stor skillnad för de npf-föräldrar jag stödjer:

  • Värna dina egna behov utan att riskera en försämrad relation
  • Sluta hjälpa, börja stödja
  • Välja ett auktoritativt föräldraskap
  • Strukturera din vardag

Jag får säkert anledning att återkomma till dessa i kommande blogginlägg. Men kanske någon av dem skapar resonans i dig? Hör då av dig så hjälps vi åt att ’täta detta hål i din hink’.

Genom detta hoppas jag att du ska få syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv