#54 Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll

Börjar du tvivla på dig själv som förälder? Ibland är livet så fullt av svårigheter att man tappar tron på sig själv. Utmaning efter utmaning kräver alltmer av dig. I takt med att energin börjar tryta börjar du bli den förälder du inte vill vara.

Som npf-förälder är det inte ovanligt att hamna just här. Jag har varit där. Många gånger. För man är helt slut. Tålamodet och lugnet som är mina bästa följeslagare är som bortblåsta. Minsta motstånd i vilken liten ’skitfråga’ som helst, och den stressade, irriterade och arga rösten är där på en sekund. Jag fastnar i det arga. Agerar på känslan. Klagar, gnäller och skäller.

Efteråt kommer skammen. Jag menade ju inte så. Jag vet egentligen hur jag borde göra. Men jag orkar bara inte. Just nu. Situationen eskalerar dessutom snabbt. För mina känslor smittar av sig. Mitt agerande skapar dåliga ringar på vattnet.

Några saker som har hjälpt mig - och många av de npf-föräldrar jag stödjer - att ta sig ur denna negativa spiral är att ladda mitt batteri, jobba på att minska min energiförbrukning och medvetet gå in för att förbättra relationen med mitt barn.

I detta blogginlägg dyker vi ner lite djupare i det första tipset - att ladda batteriet

Genom detta hoppas jag att du ska få syn på att din bästa version av dig själv finns inom räckhåll.

Jag ska ta hand om mig – sen…

Ska jag kunna vara mitt bästa jag, behöver jag ta hand om mig själv. Det här vet vi redan, både du och jag. Men visst är det så att vi behöver bli påminda om det ibland. 

Om du fungerar som jag, så har barnen högsta prioritet. Med barn som har npf är det så många saker jag behöver göra för att de ska må bra, kunna utvecklas och fungera hemma, i skolan och på fritiden. Utöver det vanliga jobbet som alla föräldrar har, så behöver jag i perioder också vara barnets lärare, sjukgymnast, logoped, vårdkoordinator, teckenspråkslärare, assistent, ledsagare, tränare och översättare av det sociala språket.

När allt detta händer varje dag är det så lätt att mina egna behov åker långt ner på listan. Jag ska träna, ta en promenad, läsa den där härliga boken (eller något annat som laddar mina batterier) - när jag har gjort allt det andra. Men när jag väl kommit så långt finns ingen ork, ingen tid och ingen lust kvar. Jag får tar det imorgon…

Investera i mig själv

Tricket är att vända på resonemanget och investera i mig själv först. Då gör jag både mig själv och barnen en tjänst. För det blir ju så mycket sämre för mitt barn när jag är sliten, trött och stressad. Då är jag inte mitt bästa jag. Jag blir frånvarande, tålamodet tryter och jag låter arg på rösten. Barnet smittas av det och gör arga saker tillbaka. Då blir jag arg på riktigt för ”du säger inte så till mig!”. Och så är vi i gång. Igen.

För att kunna behålla lugnet, vara tydlig i min kommunikation, bjuda in till gemensamt problemlösande och andra strategier som jag vet kommer underlätta vår vardag – ja, då behöver jag ha tillgång till min hjärna. Och då behöver jag ett batteri som inte är helt urladdat.

Balansera uttag och insättning

I teorin är det enkelt. Använder du energi – behöver du så klart fylla på igen. Men i praktiken – hur får du till det? Här kommer mina tankar om det.

När du går på rött

Är ditt batteri i princip tomt? Då är mikropauser ett bra sätt. Alltså att prioritera några minuters återhämtning ofta. Har du svårt att komma på vad som är återhämtning för dig? Sätt dig ner några minuter och skriv ner några förslag. Sätt upp din ’återhämtningsmeny’ där du kan få syn på den när du behöver det som bäst. Här är några exempel på mikropauser:

  • Lyssna på en bra låt.
  • Titta på ett härligt minne som dyker upp i flödet.
  • Dricka en kopp te i favoritfåtöljen eller ute på altanen en solig eftermiddag.
  • Gömma dig i tvättstugan (ingen vill leta efter dig där och därmed riskera att få hjälpa till med tvätten) och bara andas lugnt några minuter.
  • Ringa en vän.
  • Gå ett varv runt huset.
  • Gosa med katten/hunden.

Fler sätt att förebygga att energin tar slut, är att se till att du får den sömn, näring och rörelse som kroppen behöver och mår bra av.

Fortsätt ladda

Använd den energi du har fyllt på med genom mikropauserna för att fortsätta ladda dina batterier. Frigör tid för det som är roligt och viktigt för dig. ”Ja, eller hur? Vilken planet lever du på?” kanske du tänker nu. ”Hur ska jag hinna att ha roligt eller göra något annat än det som är allra mest nödvändigt?”

Under perioder kan det vara svårt. Men ingen mår bra av detta i längden. Ingen. Och ska du vara den bästa versionen av dig själv så att du kan stödja ditt barn på bästa sätt, då behöver du den energi som skapas när du gör det som är roligt och viktigt för dig.

Vad kan det finnas för alternativ? Vad gör du i vardagen som under en tid skulle gå att välja bort eller få hjälp med av någon eller något?

Din bästa version av dig själv finns inom räckhåll!


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv