#45 Hur får jag en nära vän?

De två föregående inläggen har handlat om npf och vänskap samt konsten att samtala. Bakgrunden är att många med npf har svårigheter att få och behålla vänner. Det är som att det finns ett hemligt språk i hur man ska vara med varandra.

Genom att skriva om detta hoppas jag att det dolda blir mindre dolt och att du får syn saker ni kan träna lite mer på tillsammans. För det som är svårt just nu behöver inte vara det längre fram. Glöm inte att npf är utvecklingsrelaterat!

Detta blogginlägg fortsätter på samma tema: Hur bygger man vänskapsrelationer?

Ta kontakt

När du ser en person som du vill lära känna så är naturligtvis första steget att ta kontakt. Att visa att du vill lära känna personen. Vänta inte på att den andre ska ta första steget utan ta små, små steg för att skapa kontakt.

  • Börja med att säga ’Hej’.
  • När den andre börjar besvara ditt ’hej’ kan du lägga till ett småprat. Till exempel ’Oj, vad det regnar.’ Eller ‘Är det bra med dej?’
  • När den andre börjar besvara ditt småprat kan du lägga till det du egentligen vill säga. Till exempel ’Ska vi hitta på något?’
  • Säger hen nej? Fortsätt fråga. Ett nej kan bero på så många saker. Hen kanske var trött, hade planerat något annat, behövde lite tid på sig att ställa in sig på ditt förslag eller hade inte lust just idag. Men fortsätt fråga. Låt inte din rädsla för att hen ska säga nej hindra dig.

Var snäll med dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln när du vågar. När du är snäll med dig själv märks det. Känslan kommer med in i relationen och smittar av sig till den andre.

Ha tålamod och ta små steg. Även myrsteg leder någonstans. Att bygga relationer kan ta tid men även småprat ökar välbefinnandet. Du lär dig att det här går ju bra och vågar ta nästa steg.

Så fortsätt småprata och successivt ökar chansen att er relation fördjupas.

Fördjupa relationen

Det finns några delar som är viktiga i en vänskapsrelation. Ingredienser som behövs för att vi ska få en nära vän.

Ömsesidighet

Både du och din vän behöver ge och ta. Vi gillar när det känns rättvist. Annars tröttnar vi på varandra. Ömsesidighet kan vara att:

  • Båda pratar. Om du har lätt för att prata – glöm inte att släppa in din vän. Fråga vad den andre gillar och vill. Om du har svårt för att prata – våga göra det ändå. Din vän kan inte läsa dina tankar. Grunden till bråk är ofta att man inte talar om vad man verkligen vill och förväntar sig av den andre.
  • Båda lyssnar. Lyssna aktivt när den andre pratar. Visa att du är intresserad. 
  • Båda föreslår vad ni ska göra. Berätta vad du vill. Fråga efter vad din vän vill. Var flexibel när det är kompisens tur att välja – även om hen föreslår något du inte hade föreställt dig eller kanske inte ens gillar. Behöver du tid för att ställa om kan du be om lite betänketid. ’Vilken bra idé. Får jag fundera lite?’

Ta tillvara på att ni är olika. Istället för att jämföra dig med din vän kan du tänka att det är bra att ni är olika. Ni är bra på olika saker. Du kan lära dig något av din vän och din vän kan lära dig något av dig.

Var med varandra

Forskning visar att det behövs ungefär 200 timmars umgänge för att vi ska räkna den andra som en nära vän. Om ni ska få till så många timmar behöver ni prioritera att vara med varandra. Att träffas och göra saker, att höras i telefon, att skriva i en chatt, att spela tillsammans online, och så vidare.

Ställ upp för varandra. Ibland behöver du din vän. Ibland behöver din vän dig.

Ha kul

Vänskap är att trivas i varandras sällskap och ha roligt tillsammans. Vänskap är att dela goda nyheter med varandra och glädjas åt varandras framgångar.

Visa omtanke

Vänskap innebär att våga visa sig precis som den man är. Att visa sin sårbarhet när du känner dig svag, misslyckad eller har gjort bort dig. Och att bli bemött med omtanke när du vågar göra det.

Så när du har det tufft – våga berätta för din vän. Det fördjupar er relation och gör att din vän i sin tur vågar anförtro sig åt dig när hen inte har det bra. Visa att du vill lyssna. Ge omtanke och stöd.

Till exempel kan du berätta för din vän om dina svårigheter på grund av npf. De kanske är dolda för din vän tills du berättar om det. Genom att våga berätta kan du bli bemött med ny förståelse och omtanke. Och du kan få din väns stöd att hantera det som är svårt.

Lästips

Vill du läsa mer om vänskapsrelationer? Ett boktips från mig är boken ’Länge leve vänner, forskning och färdigheter för att stärka dina vänskapsrelationer’ av Frida Bern Andersson, Daniel Ek och Pär Flodin.

Ta hand om dig och dina vänner!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier