#52 En vanlig anledning till syskonbråk

Tolkar du alltid din medmänniska rätt? Eller händer det att det blir missförstånd?

Så klart händer det oss alla ibland. När någon i familjen har npf blir det tyvärr missförstånd ganska ofta. Det beror på att förmågan att sätta sig in i hur en situation blir för den andre och att andra kan tänka annorlunda än jag själv, inte är så utvecklad ännu.

Missförstånden skapar lätt arga eller ledsna tankar och känslor som leder till agerande som blir som ved på brasan. För det jag gör triggar den andre som också får arga eller ledsna tankar och känslor, och så agerar hen på det. Konflikten är i gång!

Orättvis behandling

När syskon (eller barn) bråkar och en vuxen kommer för att ingripa, är risken väldigt stor att barnet får skäll och tillsägelser, fastän den bakomliggande orsaken är att man saknar vissa förmågor. Det är bra orättvist.

Jag har dessvärre varit där själv många gånger. Det är lätt att börja tänka att barnen bråkar för att de inte gillar varandra och bara vill vara dumma. Om jag agerar på dessa tankar och känslor – ja, då är det jag som eldar på konflikten med mitt sätt att agera.

Replay

Varje gång vi efter ett syskonbråk sätter oss ner och tillsammans spelar upp situationen igen långsamt, så blir det så tydligt. De gillar varandra och vill vara med varandra. Så klart! Det är missförstånd som är den tändande gnistan.

Har man npf behöver man vuxnas stöd att träna på förmågan att förstå andra. Man behöver också stöd att förstå sig själv. För det är klart att konflikten också tär på den egna självkänslan. Varför gör jag så här mot mitt syskon eller min kompis? Jag vill ju vara med hen, och så blir det bara fel. Jag är ju helt värdelös!

Hur hanterar du syskonbråk?

Hur hanterar du dig själv när barnen bråkar så att du inte eldar på konflikten?

Behöver du strategier för att stödja ditt barn att reda ut missförstånden och träna på att förstå andra och sig själv?

Kontakta mig så bokar vi in ett samtal.

Ta hand om dig!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: : Fungerande vardag med npf