Bloggen NPF-blomman 🍀
Kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
Trotssyndrom (ODD) är NPF-diagnosen som verkligen kan utmana på många sätt. Men vad är egentligen trotssyndrom? Varför borde diagnosen byta namn? Och kanske viktigast av allt - hur kan du hjälpa ditt barn med trotssyndrom och få vardagen att fungera igen?
Det kan du läsa om i detta blogginlägg. 👇
Trotssyndrom (ODD) är en diagnos för barn och ungdomar som uppvisar ett mönster av negativt, fientligt och trotsigt beteende. Det är barn och ungdomar som snabbt blir arga, som protesterar och argumenterar mot vuxnas krav, lätt hamnar i bråk och slagsmål och skyller på andra för sina egna misslyckanden. Ofta är protesterna riktade mot föräldrarna men kan påverka relationer också med andra vuxna och kompisar.
Diagnoskriterierna enligt diagnosmanualen DSM5 är:
För att använda diagnosen trotssyndrom ska det handla om beteenden som blivit ett mönster i barnets samvaro med omgivningen. De ska ha varat under mer än 6 månader och tydligt påverkat barnet i vardagen.
Trotssyndrom är alltså en funktionsnedsättning (inte dålig uppfostran). Den funktion som är nedsatt är förmågan till självstyrning. Av olika anledningar kan barnet inte styra sig själv utan agerar på känslan som väckts i en situation.
6% av alla barn uppfyller kriterierna för trotssyndrom. Av de barn som har ADHD är motsvarande siffra hela 60%. Det kan låta mycket men är kanske inte är så konstigt eftersom trotssyndrom beror på ungefär samma svårigheter som vid ADHD:
Alla dessa svårigheter leder till mängder med situationer som innehåller överkrav, det vill säga att omgivningens förväntan på förmåga överstiger barnets faktiska förmåga. Detta verklighetsgap skapar misslyckanden och ett negativt bemötande från omgivningen som tär på självkänslan.
En del barn vänder detta inåt. Andra vänder det utåt, och finns man då i en omgivning som inte förstår orsaken till det utåtagerande beteendet riskerar man över tid att uppfylla kriterierna för trotssyndrom.
För mig är diagnosens namn utmanande. För när vi benämner barnets reaktion på överkrav som trots, lägger vi på en moralisk aspekt och skulden hamnar hos barnet. Vi utgår från att barnet kan om det bara vill. Och så letar vi lösningar för att få barnet att ändra på sitt beteende. .
Men i själva verket är ju orsaken till barnets beteende en oförmåga till självstyrning. Då känns det inte rättvist att lägga problemet i barnets knät. Dessutom är risken stor att vi vuxna runt barnet agerar på ett sätt som upprätthåller och ökar det utåtagerande beteendet.
Istället behöver vi ändra synsätt. För jag är övertygad om att alla barn vill uppföra sig och göra rätt - om de kan. Vi behöver förstå situationen utifrån barnets perspektiv för att hitta orsaken bakom beteendet och tillsammans med barnet hitta lösningar som blir bra för båda parter.
Vad skulle hända om vi byter namn på diagnosen till ’ofrivilligt trotssyndrom’? Jag tror att fler skulle få upp ögonen för att barnet vill - om hen kan och då bli nyfikna på att ta reda på orsaken till att barnet inte kan just nu.
Oavsett vad vi kallar diagnosen, och oavsett om ditt barn uppfyller kriterierna för diagnosen eller ej, så behövs bra strategier. För ofrivilligt trots är slitsamt - både för ditt barn och för dig som är förälder eller annan viktig vuxen runt barnet.
Så hur kan du hjälpa ditt barn?
Det finns framför allt två skolor när det kommer till hantering av trots och de är på många sätt varandras motsatser. Den ena metoden har utgångspunkten att barnet saknar tillräcklig motivation för att kunna handla rätt. Barnet kan om det bara vill. Den andra metoden utgår från att barnet vill handla rätt men saknar förmågan. Barnet vill om det bara kan.
Russell A Barkley är en av flera som har utformat program för föräldrastöd inom klassisk trotshantering. Programmet handlar i korthet om att:
Boktips om du vill läsa mer om klassisk trotshantering:
Ross W Greene är amerikans barnpsykolog som tyckte att den klassiska metoden för trotshantering gjorde mer skada än nytta för många barn. Hans utgångspunkt är att barnet vill om det bara kan. Hans metod kallas för CPS-metoden (Collaborative and proactive solutions) och handlar i korthet om att:
Boktips om du vill läsa mer om CPS:
Vilken metod för trotshantering väljer du? Jag gissar att det beror på vilket förhållningssätt du har till barnet och hur du väljer att benämna barnets utmanande beteende.
Jag väljer CPS-metoden. Mitt livs viktigaste insikt var att alla barn vill göra rätt - om de kan. Insikten förändrade livet för mig som npf-förälder, och för oss som npf-familj.
Jag kunde helt plötsligt börja se vad som fanns bakom det utmanande beteendet. Och det förändrade helt hur jag kunde bemöta mitt barn. Det hjälpte mig att orka över tid och att återskapa en god relation till mitt barn.
Vad som hände med trotset? Det bleknade och försvann så småningom. Istället såg jag mitt barn som kämpade i en vardag full med dolda utmaningar.
Vill du läsa mer om trotssyndrom (ODD)? Här när några bra tips:
För dig som kämpar i en vardag med mycket trots och vill ha hjälp att förstå ditt barn och hitta strategier som underlättar vardagen:
Både du och ditt barn kommer spara energi, må bättre och få en bättre relation till varandra.
Välkommen!
Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf
Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Jag själv, Kunskap om NPF
________________________________________________________
Prenumerera och få kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF - direkt till din inkorg. Välj mellan:
Får din vardag med npf att fungera —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN
👩🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder