Bloggen NPF-blomman 🍀
Kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF 
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN

#30 NPF och maten

Häromdagen lyssnade jag på ett mycket bra avsnitt av Familjebalanspodden. Det är min NPF-coach-kollega Ann-Katrin Noreliusson som driver podden. Till detta avsnitt hade hon bjudit in barndietisten och författaren Sara Ask för att prata om mat och npf-diagnoser.

Åh, vad jag önskade att jag hade fått höra detta för flera år sedan när vår matsituation hemma hos oss var allt annat än trevlig. Barnen åt lite och ensidigt och lämnade ofta matbordet utan att ha fått i sig särskilt mycket – ibland inget alls. Viktkurvan och energinivån gick neråt samtidigt som min oro över deras mående sköt i höjden.

Dessutom utmanade det vår norm. Matstunden ska vara en trevlig stund när hela familjen är tillsammans. Det var provocerande att inte lyckas få till det i sitt eget hem och självbilden som förälder fick sig en rejäl törn. För att inte tala om alla tankar kring ’vad ska andra säga?’.

Mitt sätt att hantera situationen blev att tjata – vilket så klart bara resulterade i mycket bråk kring maten.

Varför blir matsituationen utmanande vid NPF?

Idag vet jag att med npf-diagnoser följer ofta annorlunda sinnesupplevelser för till exempel smak, lukt, färg och konsistens. Man kanske inte känner hunger – eller i alla fall inte på samma tider som andra. Tar man adhd-medicin är en vanlig biverkning att må illa, och det vi alla hur det påverkar aptiten.

Många barn med npf äter därför ensidigt. Det kanske bara är en eller några få rätter som man kan få i sig – dag ut och dag in. Det finns en egen diagnos för detta: Undvikande/selektiv ätstörning. Den engelska förkortningen är ARFID – Avoidant Restrictive Food Intake Disorder.

Själva matsituationen kan också vara en stor social utmaning. Samtidigt som man ska koncentrera sig på att äta, så ska man socialisera med andra – något många med npf har svårigheter med.

Ljudmiljön vid måltider påverkar också. Det blir ofta störande ljud. Allt från slamret av porslin och skärande ljud av bestick mot tallriken, till smaskande människor. Det senare kan för vissa personer vara otroligt jobbigt att stå ut med. För vissa personer påverkar det vardagen så mycket att man får diagnosen Misofoni – selektivt ljudkänsligt syndrom.

Många med npf har också svårigheter med motorik. Att äta med bestick kan då vara väldigt svårt och utmanande.

Så här kan du hantera en utmanande matsituation

Allt det här gör att många barn med npf väljer att lämna matbordet. Eller för den delen aldrig komma dit från första början. Det hände hos oss. Händer det hos dig?

I så fall kommer här en rad bra tips från poddavsnittet. Lyssna gärna på det i sin helhet också.

  • Välj dina strider! Låt till exempel barnet äta på sitt rum om hen då får i sig maten.
  • Använd ’taco-modellen’: blanda inte ihop olika livsmedel och låt varje person själv plocka till sig det man kan äta
  • Om ditt barn äter ensidigt – testa att servera något med krispig konsistens, det underlättar för många. Knäckebröd, flingor och rostade solrosfrön är exempel på mat som kan fungera.
  • Vila i dietistens försäkran att det inte är skadligt att äta ensidigt, så länge det inte pågår i många månader och år. Ofta är det blek, stärkelserik mat som till exempel pommes frites, pasta eller chicken nuggets som fungerar. Det är faktiskt ett bra val som barnet gör utifrån att denna typ av mat innehåller kolhydrater som lätt omsätts till energi i kroppen.
  • Ta bort störande sinnesintryck. Några exempel är att välja plastbestick, använda hörlurar – med eller utan musik, ha porslin utan mycket färg och mönster.
  • Var flexibel och våga testa nya sätt ibland. Avdramatisera och skoja till det. Ha picknick i vardagsrummet. Ät under bordet. Ät vid TV:n. Ha en baklängesdag där ni börjar med efterrätten.
  • Truga inte. Forskning visar att barnen äter mindre och uttrycker sig mer negativt om den mat som du försöker truga i dem.
  • Den som inte har aptit på morgonen äter oftast ’ikapp’ under dagen. Frukost behöver alltså inte vara dagens viktigaste mål.
  • Tänk JUST NU. Just nu är matsituationen så här för oss. Men det kommer inte att vara så för alltid. Detta förhållningssätt underlättar mycket för dig.

Jag säger stort tack till Ann-Katrin och Sara för bra tips. Jag hoppas att du också får stor nytta av dessa!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf



Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Kunskap om NPF

________________________________________________________


Vill du få mer kunskap, tips och inspiration?

Prenumerera och få kunskap, tips och inspiration för en fungerande vardag med NPF - direkt till din inkorg. Välj mellan:

  • Nyhetsbrev förälder: För dig som är förälder eller annan viktig vuxen till barn med NPF 
  • Nyhetsbrev ledare: För dig som är ledare, chef eller HR och möter NPF på jobbet
Prenumerera på nyhetsbrev från NPF-coach Boel Olin

Får din vardag med npf att fungera —
HEMMA | PÅ JOBBET | PÅ FRITIDEN

👩‍🎓 Föreläsning & utbildning
😍 Samtal som förändrar
🍀 Npf-blomman — föräldragrupp online
💚 Själv npf-förälder