#38 Men hen kunde ju igår

Känner du igen dig i invändningen? En stor utmaning för oss som möter personer med npf kan vara att förstå ojämnheten. Ena dagen går det alldeles utmärkt att göra en sak, medan nästa dag fungerar det inte alls. Det kanske till och med blir värsta utbrottet.

Hur kommer det sig? En tanke som verkar komma med automatik är att barnet inte vill, sätter sig på tvären, trotsar. Och så agerar vi utifrån det. Kanske blir du irriterad, börjar tjata, hota eller muta. Eller så blir du ledsen eftersom du tar åt dig. Hen gör det ju med flit mot dig, trots allt stöd du ger varenda dag.

Är tanken sann?

Men är tanken sann? Det är nu dina kunskaper om npf är så viktiga. Vad kan den ojämna funktionsnivån bero på?

Troligtvis handlar det varken om dig eller de strategier ni valt för att kompensera för det som är svårt. Det handlar inte heller om barnets ovilja eller trots. Det handlar om att inte kunna eftersom energin och orken är slut.

För den som lever med en eller flera npf-diagnoser är det väldigt många saker under en dag som tar energi. Några exempel är:

  • att sortera bland alla intryck som flödar emot en
  • att hejda och kontrollera impulser
  • att få en begriplig helhet av en mängd detaljer i en situation
  • att förstå socialt samspel
  • att stå emot tics
  • att förstå vad andra menar
  • att uttrycka sig själv
  • att koncentrera sig
  • att hantera överkänsliga sinnen

Mycket kan man inte styra över själv för det beror på den miljö man finns i och de människor man möter. Här är ett påhittat exempel om hur två olika dagar kan se ut.

Ena dagen

”Idag kom vi upp i tid på morgonen. Jag kunde äta frukost i lugn och ro innan det var dags att klä på mig. Mamma hade hjälpt mig att lägga fram mina kläder kvällen före så jag slapp leta efter kläder och bli osäker på vad jag skulle ha på mig idag.

Skoldagen började med mitt favoritämne och på rasten fanns det två lekar att välja mellan. Jag valde King och hade jättekul tillsammans med några klasskompisar. Till mat var det köttbullar och pasta och det gillar jag. På eftermiddagens mattelektion räknade jag alla talen på en sida i matteboken. Jag är så stolt över det!”


Andra dagen

”Idag försov vi oss. Mamma var jättestressad och det smittade av sig på mig. Jag fick nästan inte i mig någon frukost. Typiskt också att vi hade glömt att lägga fram kläder igår kväll. Mina favoritbyxor var smutsiga så jag fick ta ett par andra som kliar så jobbigt.

Jag kom 10 minuter sent till skolan. Så pinsamt. De andra hade redan kommit igång med svenskalektionen. Jag tycker svenska är tråkigt för jag förstår oftast inte vad jag ska göra. Det är ord jag inte förstår och att skriva en berättelse känns helt omöjligt att få till. Hur gör man ens? Alla andra verkar förstå och jag vill inte verka dum genom att be om hjälp.

På rasten idag var det fri lek. Jag gick bara runt och tittade på de andra. Osäker på vad jag skulle göra och vem som skulle vilja vara med mig. Jag kände mig så ensam.

Till lunch fick vi köttgryta. Jag kan bara inte äta mat som har blandats ihop. Alla smaker och färger blir som en enda gegga och bara växer i munnen. Jag åt en knäcke och en morot. På eftermiddagens mattelektion bara kröp det i kroppen. Det var helt omöjligt att sitta still och koncentrera sig på talen. Jag behövde röra på mig, men då blev läraren arg på mig för att jag störde de andra. Ledsen lämnade jag rummet och skolan och gick hem.”

Du kan göra skillnad

Vad kan du göra nästa gång du tänker ’men hen kunde ju igår’?

Väck din nyfikenhet. Hur har barnets dag varit? Bekräfta och se barnet. Bemöt med förståelse för att dagen har varit tuff. Erbjud möjlighet till återhämtning. Backa på krav och förväntningar just idag. Vi tar nya tag imorgon.

Ditt bemötande kommer göra stor skillnad. Barnet kan börja ladda upp sitt batteri istället för att pressa ur den sista procenten. Barnet får också möjlighet att själv förstå sin ojämnhet. Det är en jätteviktig pusselbit för att inte sänka sin självkänsla.

Det blir också bättre för dig själv. Istället för att lägga energi på ilska eller ledsenhet så får du den där goa känslan som följer när ni bygger upp er relation.

Ta hand om dig!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier, Jag själv