#15 Idrottsglädje med npf - genom stödjande ledare

Här kommer fjärde och sista delen i en miniserie om hur du som ledare kan vara med och skapa idrottsglädje för barn och unga med npf. Bakgrunden är IF Hallby cykels lyckade satsning på att barn och unga med npf skulle få cykla mountainbike. Tröskeln att komma igång var inte så hög som vi befarat. Dessutom blev resultatet långt över det förväntade.

Därför vill jag inspirera dig som är idrottsledare att ta initiativ till en npf-satsning i din förening. Det är enklare än du tror och ger så otroligt mycket tillbaka. Ni kommer göra stor skillnad för dessa barn och ungdomar, ni som ledare får förmånen att bidra till idrottsglädje och er förening kommer få massor av good will.

Inte bara idrott

Det jag skriver här utifrån idrott fungerar precis lika bra för andra aktiviteter. Min utmaning att göra en npf-satsning gäller därför även dig som är ledare för barn och unga inom till exempel scouterna, musik eller teater.

Tidigare inlägg har handlat om ledare som är kunniga, medvetna och förutsägbara. Idag handlar det om den stödjande ledaren.

Stödjande ledare

Npf innebär att hjärnan hanterar och bearbetar information på ett annorlunda sätt. Svårigheterna är utvecklingsrelaterade vilket innebär att tillstånden inte är statiska utan utvecklas i takt med hjärnans utveckling. Beroende på den miljö som personen finns i, kan detta ’annorlunda’ påverka personen i en sådan omfattning att det blir en funktionsnedsättning.

Den stödjande ledaren drar sitt strå till stacken och förändrar miljön vilket minskar funktionsnedsättningens omfattning. Möt varje barn där det befinner sig och stöd hen att utvecklas och nå sina drömmar!

Några stödjande tips:

  • Se varje barn. Säg till exempel namnet på varje barn minst en gång varje tillfälle.
  • Curla! Uttrycket ’curlingförälder’ har fått oförtjänt dåligt rykte tycker jag. Curling handlar ju om att sopa framför den sten som behöver det – men absolut inte framför de stenar som inte behöver det. Precis så är det vid npf. Vissa saker är svårt just nu och då sopar vi. Varför? För att barn lär sig genom att lyckas.
  • Förstärk det som går bra. Ignorera det som inte går bra.
  • Smitta med positiva känslor som glädje och inspiration.

Viktigt på riktigt

Det finns många som vittnar om hur viktig en enda människa varit under deras uppväxt. En person som trott på mig, stöttat mig, låtit mig vara mig själv och vänt min negativa spiral. 

Du kan vara den personen för någon du möter som idrottsledare. Ta vara på den chansen!

En ny npf-blomma har slagit ut

Du som följer bloggen har tidigare läst om npf-blomman – modellen för hur du får vardagen med npf att fungera. ’Blomblad’ som samverkar och tillsammans får en vacker blomma att slå ut är kunskap om diagnoser, hjälpsamma strategier, goda relationer och medvetenhet om mig själv.

När vi nu rundar av denna miniserie om idrottsglädje, har ytterligare en npf-blomma slagit ut. Jag kallar den npf-blomman idott. Det är min modell för hur du skapar idrottsglädje för personer med npf. 

Min förhoppning är att modellen ska hjälpa dig att göra skillnad för något barn du möter i din aktivitet. Vilka ringar på vattnet det kommer att ge.

Tillsammans gör vi skillnad!

Stöd att komma igång

Av egen erfarenhet vet jag att tröskeln att komma igång kan kännas väldigt hög. Det vill jag ändra på genom att stötta med utbildning och coaching under uppstartsfasen. Kontakta mig så berättar jag hur vi tillsammans kan göra skillnad.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Goda relationer, Idrottsglädje med npf