#12 Idrottsglädje med npf - genom kunniga ledare

Förra veckan skrev jag om IF Hallby cykels lyckade satsning på att barn och unga med npf skulle få cykla mountainbike. Tröskeln att komma igång var inte så hög som vi befarat. Dessutom blev det ett fantastiskt resultat.

Därför vill jag inspirera dig som är ledare för barn och unga att ta initiativ till en npf-satsning i din förening. Det är enklare än du tror och ger så otroligt mycket tillbaka. Ni kommer göra stor skillnad för dessa barn och ungdomar, ni ledare får förmånen att bidra till idrottsglädje och er förening kommer få massor av good will.

Inte bara idrott

Det jag skriver här utifrån idrott fungerar precis lika bra för andra aktiviteter. Min utmaning att göra en npf-satsning gäller alltså även dig som är ledare för barn och unga inom till exempel scouterna, musik eller teater.

Nycklar till framgång

Idrottsglädje med npf blir möjlig med hjälp av ledare som är kunniga, medvetna, förutsägbara och stödjande. Dessa fyra delar har sitt ursprung i npf-blomman – modellen för hur du får vardagen med npf att fungera. 

Så här kommer nu en miniserie om hur du kan vara med och skapa idrottsglädje för barn och unga med npf. Första nyckeln till framgång handlar om kunniga ledare.

Npf-blomman idrott – modellen för hur du skapar idrottsglädje för barn och unga med npf

Kunniga ledare

Som ledare behöver du inte veta allt om npf och olika diagnoser. Men du behöver ha kännedom om de vanligaste symptomen, det vill säga det som ofta är synligt i barnens beteende, och kunskap om orsaken bakom dessa beteenden. Det är grunden för att också bli medveten, förutsägbar och stödjande.

Hur blir jag en kunnig ledare inom npf?

  • Läs på om npf - neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 
  • Fråga någon som jobbar med barn och ungdomar med npf
  • Prata med någon som har npf-diagnos själv. 
  • Glöm inte bort föräldrarna. De har bästa kunskapen om hur diagnosen yttrar sig just för sitt barn. Investera 5 minuter med varje förälder och fråga vad ni behöver veta för att aktiviteten ska fungera bra och bli en bra upplevelse för barnet.

Eller ta genvägen att nlita en föreläsare. Mig till exempel :-). Då får ni en kickstart inom alla fyra nycklarna till framgång.


    Vad är npf?

    NPF är en förkortning för NeuroPsykiatriska Funktionsnedsättningar. Det är ett paraplybegrepp för diagnoser som adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning.

    Diagnoserna kallas neuropsykiatriska för att de beror på att hjärnan och nervsystemet bearbetar information på ett annorlunda sätt. Beroende på den miljö som personen finns i, kan detta ’annorlunda’ påverka personen i en sådan omfattning att det blir en funktionsnedsättning. Man kan då få en diagnos.

    Varför har vi diagnoser?

    När du har ont i magen eller ryggen är det väldigt skönt att få veta vad det beror på. Samma sak gäller vid npf. Jag behöver förklaringen till varför jag känner mig annorlunda. Med rätt diagnos följer också möjlighet till behandling och stöd att hantera mina utmaningar i vardagen.

    Viktigt på riktigt

    Det finns många nu vuxna människor som vittnar om hur viktig en enda person varit under deras uppväxt. En person som trott på mig och stöttat mig. En person som varit oasen där jag fick vara mig själv. En person som vände min negativa spiral. 

    Du kan vara den personen för någon du möter som idrottsledare. Ta vara på den chansen!

    Mer inspiration finns i detta utmärkta program från UR:s program ’Idrottens himmel och helvete’: Barn med NPF-diagnoser och idrott | Idrottens himmel och helvete | UR Play

    Stöd att komma igång

    Av egen erfarenhet vet jag att tröskeln att komma igång kan kännas väldigt hög. Det vill jag ändra på genom att stötta med utbildning och coaching under uppstartsfasen. Hör av er så berättar jag hur vi tillsammans kan göra skillnad.


    Boel Olin
    /din guide till en fungerande vardag med npf

    Kategorier: Idrottsglädje med npf, Kunskap om diagnoser