#14 Idrottsglädje med npf - genom förutsägbara ledare

Det har blivit dags för tredje delen i miniserien om hur du som ledare kan vara med och skapa idrottsglädje för barn och unga med npf. Bakgrunden är IF Hallby cykels lyckade satsning på att barn och unga med npf skulle få cykla mountainbike. Tröskeln att komma igång var inte så hög som vi befarat. Dessutom blev resultatet långt över det förväntade.

Därför vill jag inspirera dig som är ledare för barn och unga att ta initiativ till en npf-satsning i din förening. Det är enklare än du tror och ger så otroligt mycket tillbaka. Ni kommer göra stor skillnad för dessa barn och ungdomar, ni ledare får förmånen att bidra till idrottsglädje och er förening kommer få massor av good will.

Inte bara idrott

Det jag skriver här utifrån idrott fungerar precis lika bra för andra aktiviteter. Min utmaning att göra en npf-satsning gäller därför även dig som är ledare för barn och unga inom till exempel scouterna, musik eller teater.

Första delen i miniserien handlade om kunniga ledare. Del två fokuserade på medvetna ledare. Idag handlar det om den förutsägbara ledaren.

Förutsägbara ledare

Att vara förutsägbar som ledare är nödvändigt för några deltagare och bra för alla. Så det du nu ska göra före, under och efter din aktivitet – det underlättar för alla.

Genom att vara förutsägbar ger du barnet svaren på de viktiga frågorna vad, varför, när, var, hur, med vem, hur länge, vad händer sen. Varför är det så viktigt? Jo, barnet behöver då inte lägga energi på att själv försöka lista ut dessa svar och skapa begriplighet i det som händer/ska hända.

Du ger barnet en känsla av trygghet och minskar stress och oro. Det sparar energi som hen istället kan lägga på själva aktiviteten. Du skapar möjlighet att lyckas vilket ökar självkänsla och självförtroende. Inte minst så bygger du en god relation. Inte så dåligt resultat, eller hur?

Här kommer några tips på hur du blir en förutsägbar ledare. Det handlar om framförhållning, struktur och tydlighet.

Före aktiviteten

Planera din aktivitet med en god struktur. Använd din kunskap om npf till att planera bort moment som kan skapa problem. Berätta sen – i förväg alltså – för barnet om din plan.

Under aktiviteten

Visualisera hur aktiviteten kommer gå till. Vilka moment som ska göras, var och hur länge. Ge information med korta instruktioner, helst i direkt anslutning till uppgiften.

Efter aktiviteten

Utvärdera hur upplägget fungerade. Reflektera över ditt eget agerande. Lär av det som hände under aktiviteten och använd det i planeringen inför nästa tillfälle.

Viktigt på riktigt

Det finns många som vittnar om hur viktig en enda människa varit under deras uppväxt. En person som trott på mig, stöttat mig, låtit mig vara mig själv och vänt min negativa spiral. Du kan vara den personen för någon du möter som idrottsledare. Ta vara på den chansen!

Mer inspiration finns i detta utmärkta program Barn med NPF-diagnoser och idrott | Idrottens himmel och helvete | UR Play.

Stöd att komma igång

Av egen erfarenhet vet jag att tröskeln att komma igång kan kännas väldigt hög. Det vill jag ändra på genom att stötta med utbildning och coaching under uppstartsfasen. Kontakta mig så berättar jag hur vi tillsammans kan göra skillnad.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Hjälpsamma strategier, Idrottsglädje med npf