#11 Idrottsglädje med npf

Jag blir alldeles varm ända in i hjärteroten!

Vi har precis avslutat IF Hallby cykels satsning på att barn och unga med npf ska få prova stigcykling (cykling på mountainbike i skogen), och nu sitter jag och läser utvärderingen från deltagarna och deras föräldrar.


Vilken idrottsglädje!

Under fyra tillfällen har vi cyklat tillsammans. Nybörjare och vana cyklister i åldrarna 7 till 17 år. Killar och tjejer med egen eller lånad cykel. Föräldrar har haft möjlighet att cykla i egen grupp.

Var och en har börjat på sin nivå. På bara några få timmar har alla utvecklats massor – som cyklist, som en i gänget, med självförtroende och självkänsla. Glädjen som lyst i ögonen när de kommit tillbaka från sina respektive grupper för en gemensam avslutning har varit påtaglig. Jag är så tacksam över att få vara med och göra skillnad.


Vad var det bästa?

Vad var det bästa enligt deltagarna? Här är några av rösterna:

  • ’Att träffa kompisar och cykla.’
  • ’Gemenskapen i gruppen.’
  • ‘När vi cyklade nerför backar.’
  • ’Man kände sig bekväm och det var bara svinkul!’

Vad var det bästa ur föräldrarnas perspektiv? Några har sagt:

  • ‘Han har hittat en fritidssysselsättning. Ipaden är utbytt mot cykeln.’
  • ’Hen har tyckt att det har varit så roligt och han är alltid så glad när han kommer hem.’
  • ’Att få vara en av alla på lika villkor.’
  • ’Att få göra något utan att mamma och pappa är med.’
  • ’Ert engagemang för våra barn. Bara tanken på det berör mig.’

100% (!) av deltagarna vill fortsätta cykla en gång i veckan. Vilket fantastiskt resultat! Vilka ringar på vattnet det kommer bli av all denna idrottsglädje.

Varför har vi inte gjort detta tidigare?

Som npf-förälder och ideell cykelledare har jag gått och grunnat på detta under en längre tid. Sett behovet och tänkt att det vore fint med en npf-anpassad cykelgrupp. Men tröskeln har känts så hög. Kan jag? Orkar jag? Vill någon vara med?

Så har tiden gått. Men nu helt plötsligt föll flera pusselbitar på plats. Engagerade ledare, ledarutbildning i npf och lånecyklar från Cykelfrämjandet till exempel.

Så här i efterhand undrar jag förstås varför vi inte har gjort det tidigare. Tröskeln var inte så hög som jag befarat och resultatet blev långt över förväntan.

Vill du vara med och göra skillnad?

Jag vill uppmuntra dig som är ledare i någon förening att ta initiativ till att npf-anpassa era aktiviteter. Är du inte ledare själv, kanske du känner någon som är det och vill skicka uppmaningen vidare.

Att röra sig har så många positiva effekter för oss människor. Extra stor effekt får barn och unga med npf. Ändå är det de som snabbast hoppar av olika idrottsaktiviteter och träningar.

Det här kan ni vara med och ändra på. Med hjälp av ledare som är kunniga, förutsägbara, medvetna och stödjande kommer de flesta barn och unga med npf att kunna vara med i era ordinarie grupper. 

Ni kommer göra stor skillnad för deltagarna och deras familjer, ni som ledare får förmånen att bidra till idrottsglädje och er förening kommer få massor av good will.

Tillsammans gör vi skillnad

Tröskeln att komma igång kan kännas väldigt hög. Det vill jag ändra på genom att stötta med utbildning och coaching under uppstartsfasen. Hör av er så berättar jag hur vi tillsammans kan göra skillnad.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf

Kategorier: Hjälpsamma strategier, Idrottsglädje med npf