#89 Det skaver

Jag hör ofta berättelser om skav. Som sandkornet mellan tårna efter en varm sommardag på stranden. Först märks det knappt. Men gör jag inget åt det växer irritationen. Till slut blir det skav på riktigt. Med blåsor och sår som följd.

Nu är det ju inte skoskav jag möter. Utan skav i arbetsgrupper och i familjer.

Skav i arbetsgruppen

I många arbetsgrupper finns frustration och irritation över hur en kollega beter sig:

  • Någon är trist som aldrig är med och fikar.
  • Någon annan är slarvig som inte gör klart sina uppgifter.
  • Någon är taskig som sätter kollegorna i klistret genom att komma för sent var och varannan dag.
  • Någon annan har en irriterande vana att tolka allt svart eller vitt.
  • Någon avbryter samtal och möten stup i kvarten så ingen annan får en syl i vädret.
  • Och så vidare.

Du som ledare har säkert försökt om och om igen med samtal och konstruktiv kritik. Det brukar ju fungera bra. Men beteendet kvarstår. Hur kommer det sig?

Många gånger beror det på att kollegan kämpar med dolda utmaningar som beror på adhd, autism eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf). Men varken du eller medarbetarna har kunskap om de vanligaste symptomen vid npf och dess konsekvenser i arbetsvardagen. Det leder till missförstånd som snabbt eskalerar till skav. 

Men varför berättar inte medarbetaren själv? Då skulle ju många missförstånd undvikas. En del medarbetare har modet att berätta. Men någon saknar självinsikt eftersom medarbetaren inte fått utredning eller hjälp att hitta sina strategier som kompenserar för det som är svårt. Andra  vet men saknar modet att berätta. Enligt en undersökning från Attention är det över 50% av medarbetare med npf som inte vågar berätta på jobbet på grund av rädsla för diskriminering och trakasserier.

Så skavet fortsätter. För dig som ledare, för medarbetaren med npf och för kollegorna.

Känner du igen dig?

Skav i familjen

I många familjer är det också gnissel och irritation över hur en familjemedlem beter sig:

  • Vi måste ständigt anpassa oss och gå på tå för att slippa utbrott.
  • Jag orkar bara inte påminna om tandborstning både morgon och kväll – dag efter dag.
  • Det är så stökigt i hallen. Kan du inte bara hänga upp din jacka?
  • Varför ska inte du hjälpa till här hemma när alla vi andra gör det?
  • Sluta märka ord. Du vet vad jag menar.
  • Nu har jag stått en timme i köket och fixat mat. Nu får du faktiskt smaka på maten i alla fall.
  • Och så vidare.

Du som förälder har säkert uppfostrat och talat om hur man ska bete sig. Om och om igen. Men beteendet kvarstår. Hur kommer det sig?

Många gånger beror det på att ditt barn kämpar med dolda utmaningar som beror på adhd, autism eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf). Kanske har du, likt många föräldrar jag möter, läst på om npf. Men vad innebär det för just ditt barn i just denna konkreta situation?

Dessutom är föräldraskapet så utmanande. Inte konstigt om orken till slut tryter. Då är det lätt att agera på beteendet. Med tjat, uppfostring och skäll. 

Så skavet fortsätter. För dig som förälder, för ditt barn med npf och för eventuella syskon och andra närstående.

Känner du igen dig?

Gör som Einstein

Vad kan du göra för att ta hand om skavet så det inte utvecklas till sår?

Ett första steg är att skaffa kunskap om npf. Läs böcker och bloggar. Gå på en föreläsning eller utbildning. Fråga en vän. Gå med i nätverk och grupper och lär av andra. 

Varför är kunskapen så viktig? Jo, kunskapen blir som nya glasögon som hjälper dig att inte se beteendet och agera på det, utan istället se bakom beteendet. Då får du möjlighet att förstå vad problemet är och vilka behov som triggar beteendet.

Du behöver göra som Einstein. Han lär ha sagt:

”Om jag hade en timme på mig att lösa ett problem, skulle jag ägna 55 minuterna åt att förstå problemet, och 5 minuter åt att lösa problemet.”

Precis så. Gör dig nyfiken och lägg tid på att förstå problemet innan du väljer lösning. Du får igen den tiden många gånger om när du löser grundproblemet istället för symptomen.

Nya glasögon

De nya ”kunskapsglasögonen” bidrar till en sak till. När du tar på dem förändras den du har framför dig. Från medarbetaren/barnet som är jobbig. Till medarbetaren/barnet som har det jobbigt.

Vad gör det med dig?

Hur blir det för medarbetaren/barnet?

Allt annat lika så gör det stor skillnad i vardagen. För du kommer automatiskt att förändra ditt bemötande. Från dömande och hård. Till mjukare och nyfiken.

Lycka till.


/ Boel Olin
din guide till fungerande vardag med npf — hemma, på jobbet, på fritiden

Kategorier: Fungerande vardag med npf, Kunskap om diagnoser, Npf på jobbet