#88 Lunchen som inte blev bra

Adhd och reglering av aktivitetsnivå

Ett av kärnsymptomen vid adhd är svårighet att reglera sin aktivitetsnivå. Det vet du säkert. Men vad innebär det?

Utan adhd är det som att ha ett volymreglage som du sömlöst kan justera upp och ner beroende på hur mycket aktivitet som situationen kräver.


Med adhd är det som att istället ha två knappar. En grön för på. En röd för av. Med gröna knappen intryckt är det fullt pådrag. Även om situationen kräver eller förväntar sig att du skruvar ner din aktivitetsnivå. Med röda knappen intryckt är det oerhört svårt att starta och komma igång. Även om du vet vad du ska göra, hur och varför.


Lunchen i skidbacken

I vintras blev jag vittne till en situation där en kille - vi kan kalla honom Olle - påverkades starkt av att ha den gröna knappen intryckt i en situation där det förväntades att han skulle vrida ner sin aktivitetsnivå och vänta.

Olle åkte skidor med sina kompisar. Hela förmiddagen hade det varit fullt ös nerför pisterna. Nu var det dags för lunch. Olle slängde snabbt i sig den medhavda matsäcken. Ståendes. Sen var han redo att dra iväg igen.

Men kompisarna hade nu vridit ner sin aktivitetsnivå. De satt och njöt av maten och pratade med varandra om roligheter från förmiddagen. De hade knäppt upp pjäxorna för att få upp värmen i tårna igen. De ville sitta kvar ett bra tag, vila benen och ladda för eftermiddagens skidåkning. ”Tagga ner. Vi åker om en stund.”

Nu började Olle vanka oroligt av och an. Hela hans kroppsspråk berättade om det jobbiga i att vänta samtidigt som hela kroppen har fullt pådrag. Som att bromsa en bil och samtidigt trycka gasen i botten. Han utstrålade rastlöshet, oro, ledsenhet och till slut uppgivenhet.

Energin Olle fyllt på genom att äta, forsade ur honom som om han hällt vatten i ett durkslag istället för i en tät hink. Inte fick han vila benen heller. Eller få upp värmen i sina tår. 

Hur skulle nu eftermiddagen bli?

En tankställare

När min lunch var slut åkte jag vidare på mitt håll. Med huvudet fullt av tankar och kroppen full av känslor av orättvisa och ledsenhet. Tankarna gick så klart också till mina barn. Är det så de har det i situationer där de behöver vänta? Inte konstigt att "mellanrummen" så ofta blivit problematiska.

Möter du adhd i din vardag?

Genom att vara medveten om vilken stor energitjuv "fel" aktivitetsnivå kan innebära, kan du underlätta genom att fråga vad ni kan göra annorlunda. Här kommer tre tips som är hjälpsamt för många:

  • Planera om och minska väntetiden
  • Tillför rörelse med fingertrixare eller något annat att ha i händerna
  • Minska aktivitetsnivån med en tyngdväst, tyngdfilt eller dylikt

Lycka till. 💚


/ Boel Olin
din guide till fungerande vardag med npf — hemma, på jobbet, på fritiden

Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Kunskap om diagnoser