#53 När något brister

Från mitt fönster där jag sitter och skriver, ser jag en bit bort ett videträd. De första duniga knopparna är på väg att slå ut. Ett härligt vårtecken. Men jag tänker också på uttrycket ’det gör ont när knoppar brister’. För jag möter många oroliga och sönderstressade npf-föräldrar. Ofta letar de efter hjälp och hittar till mig just när de nått en punkt där något brister. För någon i familjen. Och det gör ont.

För tjejer i högstadieåldern är det inte ovanligt att det börjar med allt sämre psykiskt mående. Lågt stämningsläge, ingen ork, drar sig undan alltmer från kompisar och familjen. Orkar inte med hela skoldagar. Klarar inte att komma i väg till skolan alls. Vården konstaterar depression och påbörjar behandling – som inte ger någon effekt.

Utmaningarna hopar sig

Efterhand framträder fler tecken på att det kanske är något annat än depression som är grundorsaken. Några exempel är

  • extrem kravkänslighet
  • svårigheter att hantera sociala sammanhang med många personer
  • över- eller underkänsliga sinnen som ljudkänslighet eller svårighet att använda kläder med sömmar eller visst sorts tyg
  • svårighet att koncentrera sig och fokusera
  • selektivt ätande och svårighet att få i sig tillräcklig näring
  • repetitiva beteenden som tar energi och orsakar smärta – både fysiskt och psykiskt
  • sömnen fungerar inte och dygnsrytmen blir allt ryckigare

Allt fler utmaningar hopar sig i vardagen. Till slut har man nått punkten där något brister.

’Vad ska vi göra? Var ska vi ens börja? Allt är som hoptrasslad spagetti.”

Trassla upp spagettiklumpen

Det första jag brukar hjälpa till med är att trassla upp spagettiklumpen (om du ursäktar liknelsen). Att sortera så att du får syn på vad som är barnets beteende, barnets behov, dina behov respektive dina egna tankar och känslor utifrån situationen.

Med min erfarenhet och kunskap om npf, så kan jag tillföra den kunskap som du ännu saknar. Jag ser situationen utifrån och med ett bredare perspektiv och kan hjälpa till med detektivarbetet att förstå orsaken bakom de utmanande beteenden som ditt barn har. Det är grunden för att vi sen går vidare med att hitta strategier som kompenserar för det som ännu är svårt.

Ta hand om dig själv

Det andra jag brukar hjälpa till med är en vänlig påminnelse om att du behöver ta hand om dig själv igen. Det här vet alla, men när våra barn inte mår bra då lägger vi all energi på att göra allt vi kan för att hjälpa dem. Men utan att ta hand om dig själv så orkar du inte över tid att hjälpa ditt barn på ett bra sätt, utan riskerar i stället att göra situationen värre.

Du behöver energi och må bra själv för att kunna förändra er situation. För det finns faktiskt många saker som du kan påverka. Jag säger inte att det alltid är så lätt, men det finns sätt som underlättar.

När du tar hand om dig själv och får verktygen att förändra det du kan påverka, då kommer du göra stordåd i er vardag. Vilken skillnad skulle det göra om du till exemepl får hjälp att:

  • behålla lugnet i utmanande situationer?
  • bli nyfiken på vilket behov som ligger bakom beteendet och börjar lösa det riktiga problemet istället för symptomen ?
  • involvera ditt barn i att förstå problemet och hitta lösningarna?
  • fördjupa relationen med ditt barn?

Mitt råd

Om du vill ha ett råd från mig, så är det att ta hjälp i tid! Vänta inte tills det brister. Det skapar bara onödigt lidande och tar längre tid att reparera.

Det finns många sätt att ta hjälp. Kognitiv npf-coaching är mitt sätt att hjälpa dig. Utifrån mina egna erfarenheter både som npf-förälder och som kognitiv npf-coach, så vet jag att det är ett framgångsrikt sätt att få vardagen med npf att fungera. Det löser inte alla problem, men det kommer definitivt förändra förutsättningarna både för dig och ditt barn.

Vill du ha hjälp av mig?

Ditt första steg är då att kontakta mig så tar vi det gemensamt därifrån.

Mitt första steg blir att lyssna. För att sen bidra med kunskap om npf, hjälpsamma strategier och utveckling av din egen förmåga att förändra er situation.

Välkommen

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Jag själv, Kunskap om diagnoser