#34 Hur gör jag med alla nej, nej, nej?

Hur gör jag med alla nej, nej, nej?” Frågan kommer från en av mina följare och jag tror att vi är många som känner igen oss i den frustration som ligger bakom frågan.

Ja, hur gör man när barnet allt som oftast säger nej? Svaret beror så klart på varför hen säger nej. För bakom varje beteende finns ett behov. Vad är det för behov som inte är uppfyllt hos barnet? Att nyfiket utforska detta tillsammans med barnet är mitt första tips.

Men om vi tänker högt tillsammans – vad skulle det kunna vara som ligger bakom alla nej?


Inflexibilitet?

En vanlig svårighet vid npf handlar om flexibilitet. Man behöver extra tid för att ställa om tanken på att något annat än det jag hade tänkt och föreställt mig ska hända. Om jag inte får möjlighet att i lugn och ro fundera på det nya, då blir standardsvaret nej. Det blir tryggast så.

Om detta ligger bakom alla nej, kan lösningen vara att ge tid att ställa om. Och sen ställa frågan igen.

Inte begripligt?

En annan vanlig svårighet vid npf är svårighet att beräkna vad som ska hända och få det till en begriplig helhet. Då blir det alltför otryggt och oförutsägbart att säga ja. Även när det är något som låter lockande. Bäst jag säger nej.

Om detta ligger bakom alla nej, kan lösningen vara att skapa en begriplig helhet av situationen. Och sten ställa frågan igen.

>> läs mer om begriplig helhet

Vill inte ha hjälp?

Kan det vara så att du hjälper ditt barn utifrån ditt sätt att se på problemet och med ditt val av lösning?

Om detta ligger bakom alla nej, kan lösningen vara att byta förhållningssätt från att hjälpa till att stödja.

>> läs mer om att stödja istället för hjälpa

>> lyssna på poddavsnitt från Fatta familjen: Om barn som inte vill ta emot hjälp

Orkar inte?

Ett barn med npf-problematik har en utmanande vardag. Det finns många dolda svårigheter som tar så mycket energi. Det är inte alltid vi som står vid sidan om ser och förstår. Orken kanske helt enkelt är slut.

Om detta ligger bakom alla nej, kan lösningen vara att stödja barnets kloka insikt att säga nej för att istället välja återhämtning.

Vad ligger bakom ditt barns nej?

Det här var några exempel på vad som kan ligga bakom ditt barns nej. Det finns så klart många flera anledningar. Har du fått någon tanke om vad som kan ligga bakom just ditt barns nej? Om inte annat så hoppas jag att du har fått inspiration till att tillsammans med ditt barn nyfiket utforska vidare.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier, Jag själv