#42 Nytt år med nya möjligheter

God fortsättning på det nya året!

Jag gillar känslan av att gå in i ett nytt år. Det är både lite högtidligt och förväntansfullt. Först stänger jag det gamla året. Det är skönt att få lämna det som inte blev så bra bakom mig. Jag tar bara med mig det jag lärde. Sen blickar jag framåt. Året är som en helt ny skrivbok med vackert omslag där varje blad är vitt och blankt. 365 dagar av nya möjligheter ligger framför.


Vilka möjligheter ser du med det nya året?
Vilka förändringar önskar du ska förverkligas?

Önskan om en fungerande vardag med npf

Om du har egen npf eller möter npf i din vardag kanske din önskan är att vardagen ska fungera.

- ”Ja, men det är ju en utopi. Jag har testat allt, och inget fungerar.” Kanske tänker du nu så med en uppgiven suck.

Jag förstår om det känns så när till exempel skolan inte fungerar för ditt barn, när konflikter och utbrott duggar tätt och du får ta emot både slag och hårda ord från ditt barn, när ingen i familjen egentligen mår särskilt bra. Och allt detta trots dina stora ansträngningar med lågaffektivt bemötande, struktur och förutsägbarhet i vardagen och samverkan med skola och vård i otaliga möten.

Men om det vore sant, då skulle inga npf-familjer få vardagen att fungera. Faktum är att jag har varit där själv. Jag vet hur kämpig, utmanande och utmattande vardagen kan vara. Men jag har också fått uppleva när det vänder och hur vi bit för bit fått allt fler delar av livet att fungera. Idag fungerar det ofta ganska bra hos oss. Och det är milsvid skillnad mot hur det var för några år sedan.

Npf-blomman visar vägen

Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper både som npf-förälder och npf-coach, så att du också ska få din vardag med npf att fungera. Jag har paketerat de fyra delar som tillsammans hjälper dig att få vardagen att fungera. Det blev modellen ’npf-blomman’:

  • kunskap om diagnoser och relaterade tillstånd
  • strategier som kompenserar för det som är svårt
  • goda relationer med familj, vänner, skola, jobb och fritid
  • medvetenhet, acceptans och förändring utifrån mig själv


Min väg från kaos till fungerande vardag började med att jag läste på och skaffade mig kunskap om diagnoser och relaterade tillstånd. Med hjälp av kunskapen började jag förstå bakomliggande behov och hittade då rätt strategier som kompenserar för det som är svårt.

En pusselbit jag länge saknade var medvetenhet och acceptans om mig själv och hur jag utifrån det kan förändra utmanande situationer och skapa goda relationer – trots npf. När denna del väl kom på plats blev det stor skillnad i vår vardag. Nästan som magi!

Helt ny medlemstjänst startar inom kort

Hur ser din npf-blomma ut? Vilken eller vilka delar behöver du utveckla mer?

I slutet av januari kommer jag att slå upp dörrarna till en helt ny medlemstjänst: Npf-blomman förälder. Den är för dig som är npf-förälder och som vill ha hjälp att få vardagen med npf att fungera - i en trygg och varm gemenskap med andra föräldrar i samma situation. Som medlem får du tillgång till kunskap, strategier, gruppcoaching och medlemsträffar. Du är med så länge du själv önskar och vill.

Det kommer mer information inom kort. Är du intresserad kan du redan nu skriva upp dig på väntelistan. Du förbinder dig inte till något. Däremot väntar en fin bonus för den som är med på väntelistan och som går med som medlem. Så missa inte det 😊.

Ta hand om dig!

Boel Olin

/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf