#41 Tacksamhet och glädje

Det har blivit dags att summera 2022. Jag ser med tacksamhet tillbaka på ett omvälvande år.

I början av året blev jag klar med utbildningen till kognitiv npf-coach. Jag tog jag mod till mig och blev soloprenör och VD i mitt företag Bredvid NPF-coach AB. Vilken personlig utveckling det satte igång! Det var nog tur att jag från början inte förstod allt jag skulle utsättas för, då hade jag inte vågat.

Men så här i efterhand är jag tacksam. För jag har övervunnit rädslor och jag har lärt mig massor om marknadsföring online, hemsidor, copy, redovisning, … you name it.

Framför allt är jag tacksam till alla er som jag har haft förmånen att gå bredvid och stödja till en fungerande vardag med npf. Det är ni som är min drivkraft. Jag har varit där själv och saknat stödet. Alla år där vi kämpat för att hålla näsan över vattenytan skapade en längtan att en dag kunna hjälpa andra i samma situation. För så här ska ingen behöva ha det.

Min väg dit jag är idag har varit lång, krokig och bitvis väldigt svår. Men den har gett mig stor erfarenhet och kunskap. Framför allt har den lett fram till en vardag med npf som faktiskt fungerar i stor utsträckning.

Det ger stor mening att nu få ge vidare kunskap, konkreta verktyg, inspiration och hopp så att också du får din vardag med npf att fungera.

Några guldkorn

Jag vill dela med mig av några guldkorn från året - guldkorn som jag bär med mig som inspiration inför 2023.


Individuell npf-coaching

Under året har jag gett individuellt stöd till barn, ungdomar och vuxna med npf samt till npf-föräldrar (det vill säga föräldrar som har barn med npf och/eller egen npf).

Ett guldkorn är eleven på mellanstadiet som fått hjälp att förstå sin diagnos och hitta sina strategier som kompenserar för det som svårt. Efter några samtal kommer hon tillbaka och berättar att hon vågat be sin lärare om en anpassning. ”Läraren lyssnade på mig och bestämde att vi skulle göra så här hela klassen!” Eleven riktigt strålar av glädje och hon går därifrån med stärkt självkänsla och självförtroende.

Tänk att tidigt få hjälp att förstå sig själv istället för att år ut och år in gå omkring och tänka att det är fel på mig. Vilken skillnad det kommer göra både för individen och för många runtomkring.

Ett annat guldkorn är den vuxna utan diagnos men med stora utmaningar i sin vardag som skulle kunna leda till en diagnos. Där ingen i omgivningen förstått de dolda utmaningarna. Som fram tills nu levt med tankar och känslor att vara otillräcklig, inte duga, skuld och skam. Mitt i ett av samtalen kommer den förlösande insikten. ”Jag duger! Precis som jag är!” Den omedelbara förvandling som nu skedde framför mina ögon kommer jag sent att glömma. Glädjen, lyckoruset, kroppen som sträckte på sig och det började spritta i både armar och ben.

Tänk att det aldrig är för sent att reparera och försonas. Framtiden behöver inte längre styras av det som varit.

Idrottsglädje med npf

Under året har jag också fått förmånen att vara med och npf-anpassa idrottsverksamheter. Ett guldkorn är IF Hallby Cykel där jag tillsammans med ett helt gäng fantastiska ledare har startat upp stigcykling för barn och ungdomar med npf. Ledarna fick en kortare utbildning i npf med fokus att bli kunniga, medvetna, stödjande och förutsägbara. Cykelfrämjandet lånade ut cyklar för att ytterligare sänka tröskeln att kunna vara med.

Gensvaret hos deltagarna och deras föräldrar har varit helt fantastisk. Var och en har börjat på sin nivå. På bara några få timmar har alla utvecklats massor – som cyklist, som en i gänget, med självförtroende och självkänsla. Glädjen som lyste i ögonen när de kom tillbaka från sina respektive grupper för en gemensam avslutning var stor.

Tänk att det inte är svårare än så att skapa idrottsglädje också för den med npf. Och idrottsglädje fungerar precis som alla andra känslor – den smittar av sig. Även föräldrar, ledare och hela föreningen får del av glädjen.

Föreläsning och utbildning

Ett guldkorn bland årets föreläsningar handlar om mat och npf. Jag fick förmånen att skräddarsy en utbildning för all skolkökspersonal i Habo kommun med rubriken ’Fungerande måltider med npf’.

Tänk vad viktigt att också de som möter våra barn varje dag i skolmatsalen får möjlighet att förstå vad som ligger bakom utmanande beteenden och behov av anpassade måltider. Det gör stor skillnad för hur de bemöter barnen men också för deras egen arbetsvardag.

Ett sista guldkorn jag vill dela är min föreläsning ’Fungerande vardag med npf’. Gensvaret jag fått när jag bävande ställt mig på scen och berättat om min resa från kaos till fungerande vardag, är något jag verkligen bär med mig framåt. Kombinationen egen erfarenhet som npf-förälder och npf-coach uppskattas av många.

Tänk vad fint att det inte är förgäves vi gråtit alla tårar. De får nu bli små pärlor av hopp till andra.

Inför 2023

Hur summerar du ditt år?
Vad är du tacksam över?
Och vilken förändring önskar du att 2023 för med sig?

Jag hoppas att årets sista inlägg ska ge dig en känsla av inspiration och hopp.
Förändring är möjlig!

Med önskan om ett riktigt Gott Nytt År!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf