#36 Hur ska jag orka som npf-förälder? Del 2

Frågan kommer från en av mina följare och vi är många som förstår kampen bakom frågan och känner igen oss i ropet på hjälp. För att vara npf-förälder är extremt utmanande på så många sätt och som sliter på oss föräldrar.

Förra veckan delade jag med mig av tips nummer 1: Att skaffa sig förståelse för barnets dolda utmaningar.

Välj hur du förhåller dig till utmanande situationer

Mitt andra tips handlar om dig själv. ”Det är inte hur jag har det, utan hur jag tar det.” Det är en sliten klyscha, jag vet. Men jag har upptäckt hur mycket det faktiskt ligger i detta uttryck. Jag ska försöka förklara hur jag menar:

Varje gång du är i en situation utspelar sig en blixtsnabb process inom dig:

  • Du får en tanke
  • Tanken väcker en känsla
  • Känslan bär med sig en impuls att agera
  • Det du gör påverkar det resultat du får

Genom att bli medveten om dina egna tankar och känslor och hur de påverkar det du gör och därmed det resultat du får, så får du en valmöjlighet. Till exempel kan du:

  • Välja att lägga till en ny tanke. Utifrån kunskap om ditt barns svårigheter och vad de beror på så kan du tänka om - och värdera - utmanande situationer på ett annorlunda sätt.
  • Välja att inte agera på känslans impuls. Trots en jobbig känsla kan du välja att göra det som krävs för att få det resultat du önskar.

Ditt val påverkar din ork

Hur du väljer att för hålla dig till en situation påverkar om du blir ett passivt offer för omständigheterna – eller inte. Du vet känslan av att sitta i baksätet och det är någon annan som kör. Du bara åker med. Allt är andras fel. Bitterhet, uppgivenhet och ilska tar mycket av din energi.

Men vet du - det är aldrig för sent att flytta fram i förarsätet igen och börja ta medvetna beslut om hur du vill agera i vardagen. Det kommer ge dig hopp, engagemang och motivation. Det i sin tur gör att din ork räcker längre och du får handlingskraft att påverka din situation.

Lästips

Jag har skrivit om detta förut, och det tål att upprepas. Det är lite som magi första gången man upptäcker den kraft till förändring som jag faktiskt har inom mig själv. Vill du läsa mer kommer här några tips:


Missa inte heller att ladda ner denna gratis guide: Förändra utmanande situationer så att du orkar mer och får bättre relation till ditt barn


Nästa vecka återkommer jag med fler tips för hur du som npf-förälder får orken att räcka längre.

Ta hand om dig!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier, Jag själv, Kunskap om diagnoser