#35 Hur ska jag orka som npf-förälder? Del 1

Frågan kommer från en av mina följare och vi är många som förstår kampen bakom frågan och känner igen oss i ropet på hjälp. För att vara npf-förälder är extremt utmanande på så många sätt.


Utmanande vardag

Förutom att jobba, ta hand om hemmet samt vara en god partner och förälder så behöver du vara navet som kämpar för och håller ihop en mängd olika insatser runt ditt barn. Bara för att barnet ska få det som hen har rätt till och behöver. Många gånger behöver du också vara barnets lärare, speciallärare, logoped, sjukgymnast, dietist, psykolog, idrottsledare, … you name it.

Att göra mysiga och roliga saker tillsammans hela familjen kräver stora förberedelser – om det alls går. En trevlig familjemiddag en vanlig tisdagskväll kan kännas som en utopi. När helg och lov kommer och andra berättar om vila och återhämtning – då har du det som tuffast. Att träffa egna vänner eller göra något för egen del bara för att man mår bra av det, är väldigt svårt att hinna med.

Samtidigt ska du hantera sorgen över att livet med barn inte blev som du hade hoppats på och längtat efter samt oron över barnens nutid och framtid.

Du är en hjälte

Denna utmanande vardag sliter! Hur ska du orka över tid? Det är ett maraton – nej, ett ultralopp – som du ska springa.

Detta inlägg är till dig. Du fantastiska npf-förälder. Du är en hjälte och en kämpe av rang! Jag vill ge dig några tankar och tips på hur du kan få orken att räcka längre så du mår bättre.

Förståelse för barnets dolda utmaningar

Mitt första tips är att undersöka vilka dolda utmaningar som ditt barn har. Läs på om diagnosen. Ta hjälp av professionella och av vänner. Var detektiv tillsammans med ditt barn. Lyssna på poddar. Gå med i föräldragrupper. Eller välj något annat sätt som passar dig. Men du behöver förstå ditt barns utmaningar.

Varför? Jo, med kunskap om varför ditt barn beter sig på ett visst sätt, behöver du inte bränna energi på att bli irriterad och arg. Istället väcks din nyfikenhet att förstå mer och en vilja att hålla om och stödja ditt barn.

När barnets utmaningar inte längre är dolda för dig, får du också mycket bättre förutsättningar att kunna hitta hjälpsamma strategier som kompenserar för det som ännu är svårt. Ju fler hjälpsamma strategier ni hittar, desto mindre energi går åt för att få vardagen att fungera.

Som en bonus kommer ditt nya förhållningssätt och bemötande göra hela skillnaden för ditt barn. Istället för ilska möter hen omtanke. Det skapar en positiv spiral som i sig sparar energi – för er båda.

Lästips

Jag har skrivit om detta förut och vill du läsa mer är här några bra länkar:

Nästa vecka återkommer jag med flera tips på hur du som npf-förälder får orken att räcka längre.

Ta hand om dig!


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Goda relationer, Hjälpsamma strategier, Jag själv, Kunskap om diagnoser