#47 Barn som utmanar

När vardagen med npf inte fungerar kan en anledning vara utmanande beteenden. Det kan vara ditt barn som

  • inte stänger av datorn när du ber om det
  • får arga utbrott och skriker och slår omkring sig
  • inte städar sitt rum
  • inte äter den mat du har lagat
  • inte borstar tänderna

Listan kan göras lång. Du vet vilka utmanande beteenden som ställer till det i din vardag.

Vad gör jag när… ?

Det ligger nära till hands att då ställa sig frågan ’Vad gör jag när hen…?’

Men det blir som att släcka bränder, det vill säga att lösa problemet efter att det har uppstått. Det funkar bra när problemet bara uppstår en gång. Men återkommer problemen gång på gång, då behöver du förstå varför problemet uppstår. Först då kan du förebygga så att det inte händer igen.

Hur gör man det?

Byt fråga!

Ställ dig istället frågan ’Varför gör hen…?’. För bakom varje beteende finns ett behov. Beteendet är den strategi barnet använder för att tillgodose sina behov. Ibland är det dessvärre en strategi som ställer till problem för barnet själv eller för omgivningen. Inte för att barnet vill det, utan för att det är den enda lösning som barnet känner till. Ännu.

Det är här du kommer in. Först måste du förstå behovet bakom beteendet. Sen kan du hjälpa ditt barn att välja en strategi som tillgodoser behovet men utan att skapa problem. Det utmanande beteendet kommer då att minska eller försvinna helt.

Kunskap är grunden

Om du ska förstå varför ditt barn gör på ett visst sätt behöver du lägga ihop kunskap om npf, kunskap om just ditt barn och kunskap om dig själv.

 • Vilka dolda utmaningar kämpar barnet med i sin vardag utifrån sin/sina diagnoser och relaterade tillstånd?
 • Vilka förmågor krävs i situationen och vilka av dem är nedsatta hos barnet?
 • Vad tänker och känner du i situationen och hur påverkar det vad du säger och gör?

Start av miniserie

För dig som behöver mer kunskap om barnets dolda utmaningar kommer jag nu skriva några blogginlägg om de npf-diagnoser och relaterade tillstånd som är lite mer av doldisar. Adhd och autism hör och läser vi mycket om idag. Och det är fantastiskt! Så var det inte för bara fem år sedan.

Men hur är det med selektiv mutism, tvång (ocd) och trotssyndrom, för att ta några exempel. Hur ofta hör du något om dem? Jag vill ge mitt bidrag till att fler vet mer också om dessa.

Ta hand om dig!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf