#93 När bråken tar över

Det känns helt övermäktigt. Alla dessa fruktansvärda utbrott. Bara för att det är dags att gå och lägga sig. Eller för att jag försökte trä på jackan med fel arm först. Eller för att händerna skulle tvättas innan maten. Små, små saker i vardagen får enorma konsekvenser. Det driver mig snart till vansinne.

Hur tolkar du situationen? Kanske att du har fått världens trotsigaste barn som med sitt beteende vill trigga igång dig och minsann inte tänker göra som du säger. På pin kiv.

Förståelig tolkning. Jag och många med mig har varit där. Men tänk om det istället är barnets sätt att berätta något helt annat för dig?

”Jag behöver din kärlek och närhet. Jag vill att du håller om mig. Att avbryta leken, byta om till pyjamas och borsta tänderna blev krav på mig som jag inte kan hantera. Det blev droppen som fick det att rinna över. Jag har inte lärt mig att reglera mina känslor. Än. De kommer ut helt ofiltrerade. Förlåt.”

Du har säkert hört uttrycket ”älska mig som mest när jag förtjänar det som minst för då behöver jag det som bäst”. Precis så. Istället för att triggas igång av trots och illvilja behöver du förstå vad som finns bakom beteendet, behålla ditt lugn och finnas där för ditt barn. Hjälp till att sätta ord på de starka känslorna. Säga att det är ok. Att det är obehagligt, men inte farligt. Vara den som lugnar, håller om och tröstar.

En vanlig invändning

”Men det finns inte mer av mig. När ska jag hinna och orka göra så? Jag vill bara att läggningen ska gå smidigt så jag sen kan göra det jag behöver.”

Jag förstår så väl invändningen. Det känns som om jag redan har gett allt av mig. Kom inte här med fler krav på mig. Det är ju mitt barn som beter sig illa. Ska då jag behöva ändra på mig?

Men hur mycket tid och ork tar det inte att hantera utbrotten? Som bara blir värre och förlängs när du själv blir triggad, irriterad och arg. När du använder fler och fler ord med allt högre tonläge för att få barnet att förstå att nu måste du faktiskt gå och lägga dig.

Rimlig förväntan

Med kunskap om hur det kommer sig att ditt barn agerar som hen gör, blir det lättare att stå ut. Då blir det enklare att behålla lugnet vilket hjälper dig att agera som den förälder du vill och behöver vara. Du kommer spara både tid och energi och dessutom skapa en bättre relation till barnet.

Det handlar om att ha rimliga förväntningar för att inte om och om igen bli besviken. Vad är rimlig förväntan på läggningsstunden? Just nu. Utifrån ditt barns sätt att fungera. Utifrån din situation. Utifrån sammanhanget, tidpunkten och tidigare händelser.

Du behöver inte ge mer av dig. Du behöver göra något annorlunda. Börja leta i det som redan fungerar bra. Kan du göra mer av det och mindre av något annat?

Vad möter du?

Vilka utmanande situationer hamnar du i? Som förälder, annan närstående, chef, ledare eller den roll du har när du möter NPF i din vardag. Fastnar du på beteendet (vilket är fullt förståeligt) eller vill du göra dig nyfiken på att se vad som finns bakom behovet?

Det är nyckeln till att hitta en väg framåt.

Lycka till 💚


/ Boel Olin
din guide till fungerande vardag med npf — hemma, på jobbet, på fritiden

Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier