#91 Det gör ont när knoppar brister

Det gör ont när knoppar brister

Jag går förbi den lilla skogsdungen varje dag. Ett av de första vårtecknen brukar dyka upp just i denna dunge. Videkissarna. En solig dag lyser de vita mot den klarblå himlen. De är så mjuka. Som små dunbollar. Jag blir glad av att se dem eftersom jag längtar efter våren.

Men idag när jag gick förbi tänkte jag på Karin Boyes berömda dikt ”Det gör ont när knoppar brister”. Dikten påminde mig om en del av de föräldrar och ledare jag coachat till en fungerande vardag med npf. Hemma, på jobbet och på fritiden.

För många är det först när något brister de tar kontakt med mig. De berättar om livets smärta och den inre kampen när något, efter en lång kamp, till slut brister.

Utmaningar blir övermäktiga

Allt fler utmaningar har hopat sig i vardagen. I familjen kan det handla om utmaningar kring exempelvis skola, kompisar, och mående. Eller tjafs och bråk som sliter sönder relationer. Många föräldrar känner stor oro, sorg och trötthet.

På arbetsplatsen kan det vara medarbetare som lätt hamnar i konflikter, samarbete som inte fungerar, misskötsamhet av olika slag och frånvaro. Många ledare känner stor frustration, vilsenhet och uppgivenhet.

Till slut är det som att något går sönder. ”Jag orkar inte mer. Jag varken kan eller vill ha det så här längre.”

Utveckling blir möjlig

Visst gör det ont när knoppar brister. Men det gör det också möjligt för blomman att utvecklas och slå ut i full blom. Det är det vackraste jag får vara med om. När insikter landar, hoppet tänds och orken återvänder. Då vecklas blomman ut inför mina ögon. Någon sträcker på sig och får en ny lyster i ögonen. Någon spricker ut i ett underbart leende. Någon berättar entusiastiskt om efterlängtade resultat sedan förra gången vi träffades.

Förändring är möjlig. Också när alla vägar känns uttömda. Även för dig.

Npf-blomman

När jag coachar, föreläser och utbildar använder jag mig av just en blomma. Npf-blomman. Modellen som växt fram utifrån mina erfarenheter som npf-förälder och npf-coach. Blomman består av 4 kronblad. Ett för vart och ett av de områden som bidrar till en fungerande vardag med npf:

  • Kunskap om npf
  • Hjälpsamma strategier som kompenserar för det som är svårt
  • Goda relationer
  • Medvetenhet och omhändertagande om mig själv


Vänta inte tills det brister

Om det är något jag önskar är det att fler tar hjälp tidigare. Vänta inte tills det brister. Det skapar onödigt lidande både för dig och andra inblandade.

Vill du veta mer om mig, npf-blomman och hur jag kan hjälpa dig finns jag bara ett mail eller telefonsamtal bort.

Du är varmt välkommen. 💚


/ Boel Olin
din guide till fungerande vardag med npf — hemma, på jobbet, på fritiden

Kategorier: : Fungerande vardag med npf, Npf på jobbet