#85 Därför blir du otydlig

Är du tydlig när du kommunicerar?

Med all önskvärd tydlighet fick jag för några veckor sedan veta att det var inte jag. Fast jag trodde det.

Jag var ute och övningskörde med min son och berättade, i mitt tycke, lugnt och tydligt vad som gäller i de olika trafiksituationerna och hur han behöver göra.

Men bredvid mig sitter en person som uppfattar situationen helt annorlunda. För honom är mina instruktioner otydliga och motsägelsefulla. Han blir mer och mer irriterad på mig och till slut så stressad av hela situationen att han skäller ut mig.

- Jag fattar inte hur jag ska göra. Du är så otydlig. Först säger du en sak. Direkt efter säger du något helt annan. Hur ska du ha det?

Otydligt, obegripligt och oförutsägbart

Först blir jag förvånad. Jag såg inte det komma. Sen blir jag irriterad.

— Vaddå? Det är jag väl inte alls. Jag berättar ju precis hur du ska göra. Tydligt, konkret och en sak i taget.

Jag ber honom svänga in på en parkering så vi kan prata. Där får jag en viktig lektion i tydlighet. Det som saknas är att jag inte berättar varför han ska göra si eller så.

Just det. Det vet jag ju egentligen. Sammanhanget till instruktionen saknades. Då blir det otydligt, obegripligt och oförutsägbart för honom. Jag berättade om vad, hur och när. Men inte varför. Åh, det är så lätt att glömma bort. Tack min vän för påminnelsen. 🙏

Vikten av sammanhang

Är du neurotypiker (alltså en person utan npf) har du troligtvis en hjärna som snabbt kategoriserar en massa detaljer så att du automatiskt förstår sammanhanget. Den förmånen saknar många med autism.

Utan sammanhang blir det oförutsägbart. Man kan sällan slappna av utan måste i stället vara på helspänn – vad som helst kan ju hända. Att då få frågan varför besvarad kan vara helt avgörande. Situationen blir begriplig och ger förutsättning för motivation och därmed drivkraft att agera. Sammanhanget skapar förutsägbarhet vilket minskar oro och stress.

Numer förklarar jag varför

Numer är jag noga med att förklara vad som krävs i trafiksituationen vi har framför oss, men också varför. Tydligheten underlättar för sonen som lär sig mycket enklare. Dessutom har stunderna i bilen blivit betydligt trevligare. 💚


I vilka situationer kan du bli tydligare genom att också berätta varför?




Kategorier: Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Npf på jobbet