#83 "Det blir alltid ett så'nt drama runt henne...

”Det blir alltid ett så’nt drama runt henne. Minsta struntsak blir en stor grej. Jag vet att hon har adhd, men det är inget jag kan göra något åt.”

Chefen som ger uttryck för sin frustration har både rätt och fel. Adhd är ingen sjukdom som kan eller ska botas. Det är bara ett annorlunda sätt att fungera.

Som ledare kan du inte förändra det faktum att din medarbetare har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (npf). Däremot finns mycket du kan göra för att underlätta — både för medarbetaren, kollegorna och dig som ledare. För alla påverkas vi när samarbete och kommunikation inte fungerar.

Samma sak gäller dig som är npf-förälder. Du kan inte ta bort diagnosen från ditt barn, hur gärna du än skulle vilja. Men du kan göra mycket som förändrar förutsättningarna för ditt barn att lyckas och må bra — trots npf.

Kunskap är makt

Ditt första steg är att skaffa grundläggande kunskap om diagnoserna, dess kärnsymptom, konsekvenser i vardagen och strategier som kompenserar för det som är svårt. Kunskapen blir dina nya glasögon med vars hjälp du kan se igenom beteendet. Vad finns där bakom?

Bakom allt vi människor gör finns behov. Vi äter för att vi behöver näring. Vi träffar vänner för att vi behöver gemenskap. Vi tränar för att vi behöver rörelse. Och så vidare.

Vilket behov finns bakom medarbetarens drama kring en struntsak?

Coachande ledarskap

Det fina är att du som ledare inte behöver vara experten som har svar på frågan. Du kan i stället vara den som ställer frågor. Nyfiket, utforskande och utan värdering. För att därefter lyssna på svaren. Aktivt och med empati.

Det är lite som att framkalla ett foto. Med rätt vätskor och ljus i mörkerrummet, framträder motivet. När ni båda ser behovet kommer ni också hitta lösningen på problemet.

Ge inte upp

Så ge inte upp. Stå inte passivt och titta på när din medarbetare med adhd eller någon annan npf-diagnos ställer till det för sig själv och för kollegorna. Agera som den inkluderande ledare du vill vara. 

Behöver du stöd längs vägen erbjuder jag både utbildning, föreläsning och coaching. Välkommen.


Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf - hemma, på jobbet, på fritiden


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier, Npf på jobbet