#51 Recept på en bra morgon

Brukar du ha en lugn och skön morgon?

Här har det många gånger varit utmanande att få upp barnen, få i dem mat och bli klara för att ge sig iväg till skolan.

Samtidigt är man själv så trött. Risken är stor att man blir stressad av att klockan springer iväg. Man tappar tålamodet, tjatar, höjer rösten – och så är låsningen ett faktum. Både jag och mitt barn startar dagen med att bli irriterad, ledsen och arg. Det dränerar oss båda på energi och resten av dagen riskerar att fortsätta på samma tema.

Men det behöver inte vara så. Det finns strategier för att få en bra start på dagen - trots allt.

Morgonen som blev bra - trots allt

Att komma upp, få i sig mat, göra sig iordning och komma ut genom dörren – det är många vardagar en tuff utmaning hos oss. Så även denna dag. Det är en trött tonåring. Och en lika trött mamma. Klockan går. Snart måste han komma iväg för att hinna till skolan i tid.

Denna morgon lyckas jag behålla lugnet. (Istället för att stressa upp mig vilket alltid märks i mitt kroppsspråk och smittar till honom. Med risk för låsningar som följd och därmed inte hinna i tid.)

Jag har min egen kamp för att komma upp från sängen i morse i färskt minne. Kanske är det därför som det kommer naturligt att visa empati och bekräfta hans trötthet. (Istället för att tjata. ”Men kom igen, gå upp nu annars kommer du för sent”.)

För att flytta fokus från tröttheten pratar jag om en positiv sak som ska hända idag. Han skiner upp. ”Just det, det var idag.”

Men faktum kvarstår. Det är nu bara 7 minuter kvar och han är långt ifrån klar. Jag tar då fram nästa ess från skjortärmen.

”Du är så bra på att spela musik som man blir pigg och glad av. Kan inte du sätta på en låt? Jag skulle verkligen behöva det idag.”

”Jo, visst.” Han kommer upp. Går och sätter på musik. I rena farten kommer kläder på och tandborstning blir gjord.

Han sticker ut och iväg med en go känsla i kroppen. Kvar i hallen står mamman. Också med en go känsla i kroppen. Det blev en bra morgon och en bra start på dagen.

Hur var din morgon?

Vill du ha strategier för att få en bra start på dagen? Det är så värt det!

Kontakta mig så bokar vi in ett samtal.

Ta hand om dig!

Boel Olin
/din guide till en fungerande vardag med npf


Kategorier: Fungerande vardag med npf, Hjälpsamma strategier